Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Micile afaceri de la sate, susţinute din bugetul de stat
Persoanele fizice autorizate, SRL-urile şi micile făbricuţe care dezvoltă afaceri în mediile rural şi urban vor fi susţinute cu fonduri de la stat, prin intermediul unor programe aprobate de Executiv. Condiţia este ca acestea să fie în primii ani de activitate şi să creeze de la două la patru noi locuri de muncă.
Cele patru scheme de ajutor de minimis (fonduri nerambursabile pentru investiții), adresate în acest an antreprenorilor, sunt concepute ca programe multianuale, până în anul 2020, cu finanțare de la bugetul de stat, iar selecția beneficiarilor se face prin înscriere anuală. Acestea sunt gestionate de Oficiile Teritoriale pentru IMM și Cooperație şi sunt dedicate micilor afaceri derulate în mediile rural şi urban, aflate la început de drum. Pentru a obţine banii de la stat, potenţialii beneficiari trebuie să-şi înscrie proiectele într-o aplicaţie ce va fi deschisă chiar în ziua în care devine funcțională sesiunea pe site-ul http://www.aippimm.ro/ - Direcţia Generală Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Economiei. „Programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitarea accesului acestora la finanțare - START” - are un buget alocat de 17 milioane de lei, în 2016. Prin acest program, start-up-urile înregistrate la Registrul Comerţului de cel mult doi ani pot obţine o finanţare maximă nerambursabilă de până la 120.000 de lei pentru investiții. „Pentru obținerea unui punctaj maxim, aplicanții trebuie să creeze, prin proiectul respectiv, cel puțin două locuri de muncă, acordându-se punctaj suplimentar pentru cel puțin două locuri de muncă ocupate de șomeri sau absolvenți”, se arată într-un comunicat al Guvernului. Un al doilea program naţional urmărește sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural, având un buget total de 25,9 milioane de lei, pentru 2016. La acest program pot aplica şi persoanele fizice autorizate, proiectele declarate eligibile urmând să primească maximum 125.000 de lei. Punctajul maxim va fi obţinut de aplicanţii care au cel puţin un angajat, la data lansării aplicaţiei electronice, şi creează, prin proiect, minimum trei locuri de muncă. Beneficiarii obţin punctaj suplimentar dacă angajează absolvenţi sau şomeri. „Programul național multianual de microindustrializare” este un program nou, cu un buget de 60,89 milioane de lei, pentru care vor exista minimum 244 de beneficiari, după cum estimează Guvernul. Fabricile mici vor primi până la 55.000 de euro, aplicanţii trebuie să aibă cel puţin doi angajaţi şi să creeze, prin proiectul depus, minimum patru locuri de muncă, din care două trebuie să fie ocupate de şomeri sau absolvenţi.
Un al patrulea program naţional este cel de „înființare și dezvoltare de incubatoare tehnologice și de afaceri”, cu un buget total de peste 7 milioane de lei. Sprijinul de la stat se va acorda sub forma unor alocaţii financiare nerambursabile. În afara acestor patru programe, Executivul a aprobat, recent, alte patru scheme de sprijin pentru antreprenori: „Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață”, „Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri”, „Programul național multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii” și „Programul pentru organizarea Târgurilor IMM-urilor”. Autorităţile intenţionează ca, prin implementarea acestor scheme de minimis, să crească atât numărul IMM-urilor nou înființate, cât și numărul locurilor de muncă nou create, care să fie menținute cel puțin până în 2019.