Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Miere mai puțină și mai scumpă
Seceta a creat mari probleme apicultorilor, aceştia fiind nevoiţi să intervină în luna iulie la fel ca într-o lună de primăvară sau toamnă ca să nu le moară familiile de albine. De asemenea, producţia de miere din acest an va fi redusă la mai puţin de jumătate, respectiv aproximativ 13.000 de tone, iar acest lucru se va reflecta în preţul solicitat consumatorului final.
„Producţia oscilează de la judeţ la judeţ, în zonele calamitate este până la 70% sau şi mai mult compromisă, iar în celelalte s-a făcut undeva între 50-60%. Din perspectiva noastră, va fi undeva la 45% din media anuală, pentru că în afară de rapiţă, unde oricum au fost ploi, a fost vânt, s-au suprapus cu culesul de nectar şi în aceste condiţii nu s-au făcut decât cantităţi reduse. Salcâmul a îngheţat aproape 40-50%, iar în unele locuri chiar 70-80%. Mai mult, unii, chiar la cules fiind, au trebuit să meargă cu siropul, pentru că albinele trebuie menţinute «în formă» dacă vin vremuri mai bune să poată să valorifice”, a explicat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, citat de Agerpres.
În aceste condiţii, cheltuielile apicultorilor vor creşte cu 40-50%, iar ACA a solicitat Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis de 20 de euro pe familie de albine, ajutor care ar putea veni la rectificare dacă vor exista fonduri suficiente.
Fetea a mai atras atenţia şi asupra lipsei contractelor de export, din cauza unor cantităţi mari de miere rămase de anul trecut pe piaţa europeană, dar şi a unor surogate aduse la preţuri scăzute din Ucraina sau America de Sud.
La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. (O. N.)