Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Miere românească pentru preșcolari și elevii mici
După o amânare de un an, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care prevede stabilirea regulilor pentru acordarea mierii de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolarii şi elevii din clasele I-IV. Deși România este unul dintre marii producători de miere din Europa, românii sunt codași la consumul acesteia. În ultimii doi-trei ani, consumul de miere a ajuns la 0,5-0,6 kg pe locuitor pe an, de 3-4 ori mai puţin comparativ cu Olanda, Belgia sau Germania.
Potrivit actului normativ, adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, se acordă gratuit pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional, miere polifloră, în cantitate de maximum 350 de grame lunar.
Mai exact, mierea destinată celor circa 1,4 milioane de preşcolari şi elevi ai claselor I-IV va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea, şi va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi achiziţionată din lanţul scurt de aprovizionare.
Legea mierii în școli, o inițiativă care datează încă din 2006, ar urma să fie pusă în practică după ce se întorc copiii din vacanța de iarnă.
Programul, prin care vor fi valorificate până la 3.000 tone de miere din producţia internă, este de mare ajutor și pentru apicultori, pentru că le asigură acestora o piață de desfacere sigură, aceasta fiind una dintre problemele cu care se confruntă apicultura României în acest moment.
„Programul «Mierea în şcoli» va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, odată cu noul buget. Este vorba de o alocare de 16 milioane de euro anual. Acel borcan de 350 grame de miere polifloră din producţie românească internă va merge către 1,4 milioane de copii, care vor avea astfel acces la miere. Vă mărturisesc că am văzut în teritoriu copii care, poate, nu au gustat niciodată şi aici toţi suntem datori să facem ceva, pentru că acel borcan de miere nu este numai al lui, ci al familiei”, spunea în septembrie Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la un eveniment al Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.
Față de 2017, când România a fost cel mai mare producător de miere din Europa, cu peste 30.000 de tone, producția de miere din acest an va fi mai redusă cu 30-40%, în principal din cauza vremii capricioase.
„A fost o iarnă uşoară, caldă, care a dus la creşterea consumului de mâncare şi, fiind temperaturi crescute, albinele şi-au început mai repede activitatea. Acest lucru a presupus nişte eforturi şi pentru apicultori de a le hrăni suplimentar. Cu toate acestea, albinele nu au ieşit chiar atât de dezvoltate din iarnă pe cât ne-am fi aşteptat. Culesul de rapiţă a fost compromis 50% pentru că au fost ploi, vânt şi zile reci şi nu s-a putut valorifica. Salcâmul a fost cel care a asigurat o producţie aproape de un an normal, între 14 şi 16 kilograme pe familia de albine. A urmat culesul de tei care în unele zone, mai ales în vestul ţării, a fost bun, undeva între 8 și 10 kilograme de miere pe familie, dar a fost compromis în sud, inclusiv în zona Ciucurova din judeţul Tulcea, care este cel mai mare masiv melifer silvic de tei din Europa. Şi aceasta tot din cauza schimbărilor de vreme”, a explicat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Potrivit ACA, în ultimii doi-trei ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă şi în aceste condiţii România se află tot la sfârşitul clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puţin comparativ cu cele 2 kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. Din păcate, tot din cifrele statistice se vede că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. În prezent există 1,450 milioane de familii de albine, creşterea anuală fiind de doar 3-5%.