Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Mierea nu e pe gustul românilor

Mierea nu e pe gustul românilor

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 22 Aprilie 2012

România este una din ţările cu un consum de circa 500 de grame de miere/an/locuitor, mult sub media europeană, care ajunge la 2,5 kg şi chiar trei kilograme în ţările nordice.

Românii nu consumă foarte multă miere din cauza mentalităţii, iar copiii preferă să mănânce produse fast-food şi care conţin mult zahăr, a declarat ministrul agriculturii, Stelian Fuia, prezent, sâmbătă, la Târgul Naţional al Mierii.

"Astăzi, copiii preferă să mănânce la fast-food sau produse care conţin mult zahăr şi cred că ar fi mult mai bine ca şi copiii noştri să consume, în loc de zahăr, produse din miere sau apicole. O să am o discuţie cu ministrul sănătaţii pentru programul privind mierea în şcoli. Legea există de ceva timp, normele de aplicare nu au fost emise şi o să vedem din ce motive", a spus ministrul agriculturii.

Peste două treimi din producţie merge la export

Consumul ar putea să crească de aproape trei ori dacă fiecare român ar consuma doar o lingură de miere pe zi, consideră directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA), Cristina Mateescu. "România exportă 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic, principalele pieţe fiind Germania şi ţările nordice", a precizat Cristina Mateescu. România este una din ţările cu un consum de 400-500 de grame de miere/an/locuitor, mult sub media europeană, care ajunge la 2,5 kg şi chiar trei kilograme în ţările nordice. Directorul general al ICDA a subliniat că pentru creşterea consumului de miere ar trebui limitate exporturile, în paralel cu introducerea acestui produs în gastronomie. "Din punct de vedere gastronomic, România nu are o utilizare prea extinsă a mierii, deşi în Occident se fac sosuri cu miere, îngheţate, prăjituri, băuturi. Mierea este primul dulce sănătos care a întreţinut omenirea, până când s-a inventat zahărul", a subliniat directorul general al ICDA. ( Bogdan Cronţ)