Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Mierea nu e pe gustul românilor
România este una din ţările cu un consum de circa 500 de grame de miere/an/locuitor, mult sub media europeană, care ajunge la 2,5 kg şi chiar trei kilograme în ţările nordice.
Românii nu consumă foarte multă miere din cauza mentalităţii, iar copiii preferă să mănânce produse fast-food şi care conţin mult zahăr, a declarat ministrul agriculturii, Stelian Fuia, prezent, sâmbătă, la Târgul Naţional al Mierii. "Astăzi, copiii preferă să mănânce la fast-food sau produse care conţin mult zahăr şi cred că ar fi mult mai bine ca şi copiii noştri să consume, în loc de zahăr, produse din miere sau apicole. O să am o discuţie cu ministrul sănătaţii pentru programul privind mierea în şcoli. Legea există de ceva timp, normele de aplicare nu au fost emise şi o să vedem din ce motive", a spus ministrul agriculturii. Peste două treimi din producţie merge la export Consumul ar putea să crească de aproape trei ori dacă fiecare român ar consuma doar o lingură de miere pe zi, consideră directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA), Cristina Mateescu. "România exportă 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic, principalele pieţe fiind Germania şi ţările nordice", a precizat Cristina Mateescu. România este una din ţările cu un consum de 400-500 de grame de miere/an/locuitor, mult sub media europeană, care ajunge la 2,5 kg şi chiar trei kilograme în ţările nordice. Directorul general al ICDA a subliniat că pentru creşterea consumului de miere ar trebui limitate exporturile, în paralel cu introducerea acestui produs în gastronomie. "Din punct de vedere gastronomic, România nu are o utilizare prea extinsă a mierii, deşi în Occident se fac sosuri cu miere, îngheţate, prăjituri, băuturi. Mierea este primul dulce sănătos care a întreţinut omenirea, până când s-a inventat zahărul", a subliniat directorul general al ICDA. ( Bogdan Cronţ)