Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Mii de case scoase la vânzare de bănci
"Estimăm că băncile vor prelua câteva mii de case şi de apartamente, după ce au intrat deja în posesia câtorva sute. Procesul de vânzare va fi, însă, unul dificil", spune Valentin Ilie, reprezentant al unui companii care se ocupă de managementul proprietăţilor imobiliare.
Câteva sute de proprietăţi, în mare parte rezidenţiale, au ajuns în posesia instituţiilor finanţatoare, după eşecul procesului de vânzare directă în perioada executării silite. În următoarea perioadă, numărul locuinţelor preluate de bănci va urca la câteva mii, potrivit companiei de consultanţă, brokeraj şi management al proprietăţilor imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania. "Estimăm că băncile vor prelua câteva mii de case şi de apartamente, după ce au intrat deja în posesia câtorva sute. Procesul de vânzare va fi, însă, unul dificil, în lipsa unei strategii adecvate, care trebuie să includă o promovare amplă", a declarat Valentin Ilie, CEO al companiei menţionate. Până să ajungă în proprietatea instituţiei financiare finanţatoare, un activ imobiliar neperformant trebuie să treacă prin procesul de executare silită şi licitaţie juridică, etapă care durează minimum câteva luni, spune Valentin Ilie. "Vânzarea activului în cadrul acestei etape este, adesea, foarte dificilă din cauza promovării insuficiente sau a imposibilităţii vizionării proprietăţii, în contextul în care proprietarii se opun cel mai adesea procesului de vânzare prin executare", potrivit companiei de consultanţă şi brokeraj imobiliar. După eşuarea găsirii unui cumpărător în cadrul mai multor licitaţii succesive, activul imobiliar intră în posesia instituţiei finanţatoare, care va încerca, la rândul ei, să obţină venituri din vânzarea sau din închirierea sa. "Dacă băncile vor scoate la vânzare, deodată, mii de locuinţe pe care le deţin, se va ajunge la un blocaj, deoarece oferta va depăşi şi mai mult cererea în anumite zone. Totuşi, la un preţ mai mic cu 10%-15% decât cel mediu de pe piaţă şi cu o strategie de vânzare adecvată, estimăm că s-ar putea vinde câteva mii de locuinţe în decurs de două-trei luni", a spus Valentin Ilie.