Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Mii de reclamații la adresa furnizorilor de energie
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a primit în primele şase luni ale acestui an 10.600 de reclamaţii, din care 2.306 privind facturarea energiei electrice şi a gazelor naturale, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea Agerpres.
Din totalul reclamaţiilor care vizează facturile, 59% au fost transmise spre soluţionare furnizorilor care le-au emis, aceştia procedând la stornarea facturilor reclamate şi la regularizarea plăţilor, acolo unde s-a impus.
Furnizorul de electricitate pe numele căruia au fost formulate cele mai multe plângeri, respectiv 715, este Enel Energie Muntenia, urmat de Enel Energie - 389 de reclamaţii, Electrica Furnizare - 363, E.ON Energie România - 145 şi Hidroelectrica - 134.
În privinţa gazelor, cele mai multe nemulţumiri au fost la adresa Engie România - 93, E.ON Energie - 74, Enel Energie - 51, Premier Energy - 43 şi Enel Energie Muntenia - 38.
În perioada menționată, „au fost constatate nerespectări ale legislaţiei, aplicându-se 91 de sancţiuni, în sumă totală de 1.190.000 de lei”, se mai arată în răspunsul ANRE.
Principalele nereguli găsite au fost: nerespectarea programului de consum, neincluderea tipului de index în factură, emiterea facturii fără încheierea unui contract, întârzieri în transmiterea răspunsurilor la sesizări etc.
Clienţii finali care au neclarităţi privind facturarea trebuie să se adreseze întâi furnizorului, spun reprezentanţii Autorității, iar dacă răspunsul primit nu este lămuritor, se pot adresa ANRE sau altor instituţii care au atribuţii în acest sens, inclusiv instanţelor de judecată. (C. Z.)