Schimbările climatice au agravat cele mai severe zece evenimente meteorologice din ultimii 20 de ani, contribuind la decesul a peste 500.000 de persoane, inclusiv în România, potrivit unei analize realizate de
Mii de rromi au protestat la Roma împotriva xenofobiei
Circa 3.000 de ţigani au manifestat duminică la Roma, pentru a denunţa „xenofobia“ căreia consideră că i-au căzut victimă, după ce au fost acuzaţi de agravare a insecurităţii din Italia, şi într-un context în care mai multe tabere de nomazi au fost incendiate, în ultima vreme, de localnici. Este prima manifestaţie de acest gen din Italia, unde trăiesc circa 150.000 de ţigani în mare parte originari din România sau din fosta Iugoslavie, dar în cea mai mare parte având cetăţenie italiană. Manifestanţii au defilat pe fond muzical şi într-o atmosferă calmă, purtând banderole pe care scria „Nu xenofobiei“, „Stop pogromurilor“, „Fiecare popor este o bogăţie pentru omenire“, „Romii nu au făcut niciodată război“ sau „Nu informaţiilor rasiste“.
Mai multe tabere de ţigani au fost incendiate, la jumătatea lunii trecute, la periferia oraşului Neapole, iar locatarii lor au fost nevoiţi să le părăsească, sub protecţia poliţiei, de teama furiei localnicilor ce doreau să se răzbune după o presupusă tentativă de răpire a unui bebeluş italian de către o tânără de etnie rromă. În timp ce ancheta cu privire la acest caz încă nu s-a încheiat, cotidianul premierului Silvio Berlusconi, „Il Giornale“, a titrat, la 19 mai: „Iată cum vând rromii copiii“. Până în acest moment, justiţia italiană nu a înregistrat nici o răpire dovedită a vreunui bebeluş italian de către ţigani, notează France Presse.
Pe de altă parte, guvernul de la Roma a numit comisari extraordinari pentru rromi, în capitala ţării, la Milano şi în alte oraşe mari, cu obiectivul de a pune capăt taberelor de rromi. Vineri, poliţia municipală din Roma, la solicitarea noului primar Gianni Alemanno, neofascist, a evacuat fără preaviz o tabără instalată în cartierul popular Testaccio, în apropiere de centru. Cei 122 de locatari din tabără, toţi italieni, între care mai mulţi copii care mergeau la şcoală, au fost transferaţi pe un teren situat într-un cartier periferic.