Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ministerul Sănătăţii suplimentează posturile la Ambulanţă
Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu lipsa de personal, fie pe fondul migrării forței de muncă în străinătate, fie pentru că sunt puține posturi sau chiar inexistente, în cazul anumitor specializări.De exemplu, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov are un deficit de personal de 47%, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii (MS) a propus, recent, suplimentarea posturilor aici, dar şi pentru medicii rezidenţi.
Aproximativ 13.000 de medici lipsesc în spitalele din ţară, principala cauză fiind exodul acestora în străinătate. Există însă şi situaţii în care medicii sunt puţini deoarece nu există posturi suficiente sau acestea există, dar sunt blocate din diverse motive. De exemplu, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), există un deficit de personal de 47%, în condițiile în care numărul solicitărilor a crescut, în primele zece luni ale acestui an, la 2.842.432 de apeluri. Potrivit managerului SABIF, medicul Alis Grasu, în prezent sunt ocupate 913 posturi, dintr-un necesar de peste 1.700, deficit regăsit în multe alte oraşe din ţară.
În acest context, MS propune suplimentarea cu 700 de posturi pentru unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, dintre acestea 500 pentru serviciile de ambulanţă şi 200 pentru medicii rezidenţi. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, postată pe site-ul ministerului, ca urmare a analizei efectuate de Comisia interministerială pentru suport tehnic a rezultat că, pentru unele servicii de ambulanţă, numărul de posturi alocat medicilor, asistenţilor medicali şi ambulanţierilor, raportat la numărul populaţiei, este sub 90% faţă de media naţională. În documentele publicate de MS se arată că, anual, la concursurile de rezidenţiat, „pe posturile în specialităţi paraclinice, epidemiologie, igienă, medicină de laborator, precum şi în medicină de urgenţă sau medicină de familie, rezidenţii optează pentru cele din serviciile de ambulanţă sau direcţii de sănătate publică”. De asemenea, se arată că, pentru direcţiile de sănătate publică, posturile vacante şi o parte din cele ocupate au fost reduse prin aplicarea Ordonanţei nr. 77 din 2013, numărul alocat în acest moment fiind insuficient, potrivit Mediafax. „Întrucât numărul de posturi alocat acestor instituţii este insuficient pentru încadrarea medicilor rezidenţi, este necesară suplimentarea numărului de posturi în vederea încadrării medicilor rezidenţi, care vor promova concursul de rezidenţiat şi care doresc să ocupe posturi în unităţile finanţate integral de la bugetul de stat. Astfel, propunem suplimentarea numărului de posturi alocate medicilor rezidenţi cu 200, care să permită încadrarea medicilor care aleg posturi în specialităţi deficitare, în unităţi finanţate integral de la bugetul de stat”, se arată în nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii publice.
Potrivit MS, în prezent, 6 milioane de români nu au acces la servicii medicale, cauza fiind lipsa de medici. „Avem o strategie pentru resursa umană în sănătate. Această strategie nu va fi un teanc de hârtii scrise frumos, ci va fi însoţită de măsuri concrete”, anunţa, recent, Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii.
Potrivit datelor oficiale, în România se găsesc cu greu spitale care să aibă toate posturile ocupate. De exemplu, în Bucureşti sunt 6.700 de posturi neocupate.