Analiștii de la mai multe instituţii globale de prognoză estimează că recolta de grâu moale din România va fi una foarte bună, cea mai mare din ultimii 28 de ani, potrivit Argus Media. „Producţia de grâu
Ministru: Contract pentru canalul Siret-Bărăgan
Contractul pentru canalul Siret-Bărăgan se va semna în următoarele zile şi în două luni vor începe lucrările la această construcţie, potrivit ministrului agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu. Tot legat de irigații, ministrul a anunțat că au fost semnate 45 de proiecte pentru amenajări locale de irigaţii și va fi lansată încă o alocare de 100 de milioane de euro care va permite accesarea a câte 500.000 de euro pe fermă pentru irigaţii în sistem local.
„Dacă vorbim de canalul Siret-Bărăgan, (...) probabil în maximum o săptămână se semnează contractul şi în două luni vor începe lucrările, minimum 35 km, unde aproape 400.000 de hectare le vom iriga gravitaţional, pe treapta a patra şi a cincea de pompare, apă pe care o aducem din Dunăre”, a anunțat ministrul, marți, la cea de-a opta ediţie a FoodIntelForum.
La finalul lunii februarie, Florin Barbu declara pentru Agerpres că există credite de angajament de 2,8 miliarde de lei în acest an pentru infrastructura principală de irigaţii, inclusiv canalul Siret-Bărăgan, iar pentru cele 41 de amenajări în lucru mai există un miliard de euro. „Până acum avem reabilitate 1,4 milioane de hectare şi complementar am avut o alocare de 500 de milioane de euro din Planul Strategic pentru infrastructura secundară de irigaţii, prin care încă 680.000 de hectare vor fi reabilitate, cu echipamente cu tot. Este vorba de un sprijin de 1,5 miliarde de euro fără cofinanţare”, spunea Barbu în februarie. Oficialul estima atunci că la sfârşitul lunii aprilie ar trebui să înceapă lucrările la canal, având în vedere finalizarea licitaţiei, lucru care însă nu s-a întâmplat. În mai 2024, același ministru dădea asigurări că lucrările la primii 33 de kilometri ai canalului vor începe în septembrie 2024 și vor dura 3 ani.
Canalul Magistral Siret-Bărăgan, un proiect început în 1986, acum aproape 40 de ani, pe râul Siret, între Barajul Călimăneşti şi Lacul Dridu, ar trebui să aibă, conform planurilor inițiale, o lungime de 198 de kilometri, iar edificarea sa poate aduce beneficii pe trei planuri: asigurarea apei pentru irigaţii în Bărăgan, reducerea riscului de inundaţii în lunca Siretului şi utilizarea sa ca rută pentru transportul naval de mărfuri. În 2012 se estima că pentru finalizarea proiectului, prin care s-ar iriga 10% din terenul agricol al României, ar fi nevoie de circa 3,5 miliarde de euro.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), realizarea canalului va permite irigarea cu cheltuieli minime a suprafeţelor agricole, întrucât aducţiunea apei este gravitaţională. În prezent, proiectul se află în etapa I pentru primii 23 km ai tronsonului I, cu o lungime de 50 km, aflat pe raza judeţului Vrancea. Pentru investiţii în infrastructura principală de irigaţii, ANIF are alocată suma de 876,23 milioane de lei în 2025. (C.Z.)