Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ministru: Prețul la gaze va scădea după 1 aprilie
După 1 aprilie vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale susţinută de scăderea consumului şi de încălzirea vremii, dar și de faptul că „jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente”, consideră ministrul energiei, Virgil Popescu. Oficialul susține că iarna viitoare va găsi România mai pregătită să facă față unei eventuale crize a energiei, datorită începerii exploatării zăcămintelor din Marea Neagră.
Atât populația, cât și marii consumatori din economie vor avea facturi mai mici la gaze din aprilie, potrivit declarațiilor făcute marți seara, la un post de televiziune, de ministrul energiei, Virgil Popescu.
„După 1 aprilie, practic vremea începe să se încălzească, probabil şi jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente. Cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale, natural până la urmă: scăderea consumului, încălzirea vremii, ceea ce va aduce o corecţie a preţului şi la energia electrică, dar nu la nivelul anului trecut sau al celui de acum doi ani. Urmărim foarte atent piaţa ca să ştim ce vom face şi după 1 aprilie”, a spus ministrul, citat de Agerpres.
Întrebat ce măsuri va lua ca să nu se repete din toamnă ceea ce s-a întâmplat în prezent pe piaţa de energie, Virgil Popescu a precizat că sunt multe lucruri care sunt pe agendă, referindu-se în mod special la zăcămintele de la Marea Neagră, care vor aduce României, în următoarea perioadă, un surplus de un miliard de metri cubi de gaze naturale.
El a susținut că în cursul acestei primăveri „va ieşi primul gaz din Marea Neagră” din perimetrul aflat în exploatarea Black Sea Oil&Gas, iar Romgaz va începe investiţiile şi la zăcământul de la Caragele, din judeţul Buzău, de unde primele gaze vor veni, cel mai probabil, în 2023.
„România dacă ar fi avut gazele din Marea Neagră... eram complet independenţi, eram chiar un furnizor de gaze naturale, un furnizor regional de stabilitate energetică. În schimb, România mai are un perimetru şi acesta este aproape gata, unde face exploatarea Black Sea Oil&Gas. Am avut discuţii cu ei şi în cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci România va mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi care va veni din Marea Neagră. Asta va reduce şi mai mult dependenţa României de gazul rusesc”, a precizat, la B1 TV, Virgil Popescu.
Zăcământul de la Caragele este estimat la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, iar cel din perimetrul Neptun Deep, la 42-84 miliarde de metri cubi. Rezervele estimate în perimetrul Midia, unde face exploatarea Black Sea Oil&Gas, se cifrează la aproximativ 20-30 miliarde de metri cubi.
În ceea ce priveşte aprovizionarea cu carburanţi având în vedere cotaţiile ridicate ale petrolului, oficialul nu crede că România va avea probleme. (C. Z.)