Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ministru: „Se impune o resetare completă” a Poliției Române
Luni seară, ministrul afacerilor interne a prezentat raportul Corpului de control al instituției privind tragedia din localitatea 2 Mai, afirmând că „în Constanţa, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută”. Schimbările din Poliție vor începe cu acest județ, unde inspectoratul va fi desființat și reclădit într-o nouă organizare „adaptată la realitatea infracţională”. În paralel, ministrul propune și o serie de modificări legislative, printre care confiscarea autovehiculelor conduse de șoferii drogați.
Invocând constatările Corpului de control, ministrul de interne Cătălin Predoiu a subliniat faptul că se impune o resetare completă a întregului aparat de aplicare a legii din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dar şi a structurii MAI ca atare.
„Voi începe această resetare nu prin strategii şi teorii, ci prin măsuri concrete aplicate în teren, de la bază, din stradă, acolo unde cetăţeanul trebuie să fie protejat. O voi începe din judeţul Constanţa şi o voi extinde treptat în toată ţara”, a spus Predoiu, potrivit Agerpres.
El a arătat că se va ocupa de ceea ce are în competenţă ca ministru de interne, respectiv Poliţia.
„Cert este că în Constanţa bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani, cel puţin din punctul meu de vedere, şi voi reorganiza acum condiţiile pentru a relansa din nou această bătălie”, a precizat ministrul. Concret, măsurile vizează restructurarea de sus şi până jos a IPJ Constanţa, în cel mult 45 de zile, într-un proiect-pilot, care va servi drept model pentru toate unităţile teritoriale ale Poliţiei.
Pentru întărirea legislației, Predoiu propune introducerea unor prevederi care vizează conducătorii auto. Printre acestea se numără testarea antidrog la dobândirea, reînnoirea sau restituirea permisului de conducere, confiscarea mașinii dacă șoferul este prins drogat sau dacă în autovehicul sunt droguri.
De asemenea, se are în vedere „instituirea unor noi situaţii în care efectuarea testării antidrog - alcool este obligatorie: atunci când în vehicul sunt identificate substanţe care pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute, conducătorul auto figurează în baza de date că a încălcat norme privind consumul de alcool şi droguri la volan”.
O altă propunere este mărirea termenului de restituire a permisului, atunci când acesta a fost anulat ca urmare a consumului de alcool şi droguri.
„În prezent - 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei în regim de privare de libertate, voi propune 3 ani”, a spus Predoiu. De asemenea, în prezent, permisul se restituie la un an de la data graţierii, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea pedepsei sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei în caz de consum de alcool şi droguri. În aceste situații, ministrul propune mărirea termenului la 5 ani. (C. Z.)