Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Mișcări pe scena geopolitică a lumii
Invazia rusă care a declanşat acum un an războiul din Ucraina a produs schimbări majore în așa-zisa ordine mondială. „S-a trecut la o multipolaritate dezordonată, unde totul este o armă: energia, datele, infrastructurile, migraţiile”, sintetiza recent Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.
Potrivit unei analize realizate de Agenţia France Presse - AFP, asistăm la o fisurare a globalizării și la o consolidare a două mari blocuri ale lumii, cu centrele la Washington şi Beijing.
„Această recompunere haotică este reală, dar probabil tranzitorie. Sfârşitul războiului va aduce slăbirea şi uzura Rusiei şi a Europei, iar cele două mari câştigătoare ar putea fi foarte bine Statele Unite şi China”, apreciază Pierre Razoux, director al Fundaţiei Mediteraneene pentru Studii Strategice.
Comentariul AFP menționează poziția Chinei de susținere a Rusiei, cu păstrarea, însă, a relațiilor cu Occidentul. Desigur, Beijingul nu ajută Moscova la fel cum Washingtonul ajută Kievul, dar „trebuie să privim faptele: relaţia economică s-a întărit”, constată Alice Ekman, analistă la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene.
În ceea ce privește Rusia, aceasta riscă să retrogradeze la rangul de satelit al Chinei. „Pentru a evita vasalitatea economică şi strategică, în nici un caz militară (deoarece Rusia are un arsenal nuclear mult mai important), Kremlinul mizează pe diversificarea relaţiilor geopolitice, economice şi strategice cu Turcia, Orientul Mijlociu, Iranul, Africa”, consideră Razoux.
Uniunea Europeană, la rândul său, se luptă pentru a se afirma ca actor important și pentru a ieși din umbra Washingtonului. Cert este că va încerca să participe la negocierile de pace. Aşa cum rezuma preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, „nu vreau ca ziua de mâine să fie negociată doar de chinezi şi de turci”.
„Europa nu se comportă prea rău, şi-a dovedit de la începutul războiului capacitatea de rezistenţă, de reacţie foarte rapidă”, a subliniat o sursă apropiată de decidenții de rang înalt de la Bruxelles. „Oare a pregătit şi viitorul şi locul pe care îl va ocupa pe scena mondială? Mai sunt multe de făcut”, adaugă sursa respectivă.
Referindu-se la Statele Unite, AFP amintește că, în 2009, preşedintele Barack Obama deschidea calea unei reorientări strategice a SUA dinspre Europa către Asia. „Rusia încetineşte acum acest viraj american către China”, este de părere generalul francez Bertrand Toujouse.
„Tendinţa de fragmentare a lumii este anterioară războiului, dar dublul șoc din ultimii trei ani, pandemia, apoi războiul, a accelerat-o”, concluzionează analiza AFP, citând-o pe Agathe Demarais, directoare pentru prognoze a Economist Intelligence Unit. (C.Z.)