Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Miting sindical pentru reducerea sarcinii fiscale pe muncă
Blocul Naţional Sindical (BNS) şi cele 29 de federaţii afiliate au organizat ieri un miting în faţa Guvernului, urmat de un marş către Ministerul Economiei, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, pentru a cere o reformă fiscală urgentă, care să contribuie la reducerea inegalităţilor şi combaterea sărăciei. Sindicaliștii, care au manifestat sub sloganul „Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, susțin că 76% din totalul veniturilor la buget sunt asigurate de consum (în special prin TVA) şi impozitarea muncii, iar România este singura ţară din UE în care contribuţiile mediului de afaceri la asigurările sociale și de sănătate au fost mutate în cârca salariaţilor începând din 2018. Astfel, contribuţiile la sănătate şi la pensii s-au dublat pentru angajaţi, în timp ce pentru angajatori s-au redus la zero. „România are una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forţei de muncă din UE: 42,8% faţă de 38,6% media europeană!”, avertizează sindicatele.
BNS consideră că reducerea impozitării muncii este o măsură extrem de necesară, iar „introducerea sistemului progresiv de impunere a veniturilor din muncă este o soluţie ce ar putea reduce sarcina fiscală pe veniturile mici şi medii”.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, din punctul său de vedere, trebuie făcute deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii. „Faci deduceri din impozitarea muncii, astfel încât omul să-şi facă asigurare privată de sănătate, să contribuie la pensii private şi pentru şcoală, grădiniţă, afterschool, toate aceste lucruri trebuie deduse din impozitarea muncii”, a explicat premierul, duminică, la un post tv. (C. Z.)