Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Miza referendumului din toamnă din Republica Moldova
Anul 2024 este un an extrem de important pentru Republica Moldova. La toamnă vor avea loc atât alegeri prezidențiale, cât și un referendum pentru aderarea la UE, care vor decide practic fie orientarea definitivă a țării către Europa Occidentală, fie rămânerea în zona de influență rusă. Potrivit ultimelor sondaje, Maia Sandu este favorită la prezidențiale, avându-l pe Igor Dodon drept principal contracandidat, iar moldovenii sunt favorabili intrării în UE, nu și aderării la NATO.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar obține 27,9% din voturi, urmată de Igor Dodon, cu 13,3%, de ex-premierul Ion Chicu (5,7%), de actualul primar al Chişinăului, Ion Ceban (4,4%), de fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah (4,3%), şi de controversatul om de afaceri Renato Usatîi (3%), 30% dintre respondenți fiind încă nehotărâți, arată rezultatele unui sondaj prezentat joi de compania iData, informează presa de la Chișinău.
Potrivit aceluiaşi sondaj, majoritatea cetăţenilor moldoveni, 57,4%, se pronunţă pentru intrarea în UE (în ușoară creștere comparativ cu 56,7% în ianuarie 2024), 32,8% fiind împotrivă (față de 34,4%, în ianuarie 2024). Referitor la NATO, 31,3% sunt „pentru” o eventuală aderare, în timp ce 56% s-au declarat împotrivă. În privința organizării referendumului pentru aderare la UE odată cu scrutinul prezidenţial, 43% dintre respondenți agreează acest lucru, în timp ce 43,9% sunt „contra”.
Sondajul survine în contextul în care preşedinta Maia Sandu a anunţat la 18 martie că alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional pe tema integrării europene vor avea loc în aceeaşi zi, în luna octombrie. În conferința de presă pe care a ținut-o atunci, Maia Sandu a spus că Republica Moldova se află în faţa unei oportunităţi istorice. Aderarea la UE va aduce pace, bunăstare şi prosperitate, a menţionat aceasta, dând ca exemplu nivelul de trai în statele care au aderat la UE şi făcând trimitere la datele care arată că, în anul 2023, 65% din volumul total al exporturilor a fost către UE și doar 3,5% către Rusia.
Referendumul este „un proiect de ţară” care să confirme că Republica Moldova îşi doreşte „să ajungă parte a familiei europene”, declara acum o lună, la Digi 24, liderul de la Chişinău. Referendumul nu este unul consultativ, ci este unul care va pune în Constituție opțiunea pro-europeană a țării. „Noi avem partide care lucrează pentru Kremlin, nu pentru cetăţenii Republicii Moldova şi atunci ce putem face? Putem să demonstrăm că există o majoritate a cetăţenilor Republicii care sprijină acest proiect de ţară, să scriem în Constituţie şi, respectiv, să obligăm toată clasa politică să urmeze decizia cetăţenilor”, a afirmat Maia Sandu.
Republica Moldova este ţară candidată la UE, pentru care, în decembrie 2023, Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor de aderare. (C. Z.)
Pagină realizată de
Cristina Zamfirescu