Modelele de subiecte pentru examenul de bacalaureat 2014 au fost publicate pe internet împreună cu baremele de rezolvare a acestora. Olimpicii vor susţine sesiunea specială a bacalaureatului în perioada 17-30 mai, iar simulările vor fi organizate la începutul lunii martie.
Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat pe internet, la adresa http://subiecte2014.edu.ro/2014/bacalaureat/modeledesubiecte/ modelele de subiecte pentru probele scrise şi orale ale examenului de bacalaureat de anul acesta. Elevii au la dispoziţie şi baremele de corectare în funcţie de profil, respectiv teoretic, tehnologic şi pedagogic.
Pentru examenul din acest an, atât disciplinele, cât şi programele rămân nemodificate, o mare atenţie urmând a se acorda strategiei de combatere a fraudei. Astfel, candidaţilor le va fi interzis accesul în sala de examen cu telefoane mobile ori alte dispozitive electronice, material auxiliare etc. O altă măsură pentru combaterea fraudei va fi stabilirea, prin tragere la sorţi, a componenţei comisiilor din centrele de examen, acestea urmând a fi alcătuite cu cel mult 48 de ore înaintea desfăşurării probelor scrise. La această procedură, ce se va derula în şedinţe publice, pentru a elimina orice suspiciune, vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai consiliilor de elevi şi ai asociaţiilor de părinţi. Totodată, vor mai avea acces şi reprezentanţi ai sindicatelor, dar şi ai presei scrise şi audiovizuale.
Simularea examenului de bacalaureat va fi susţintă de liceeni la începutul lunii martie, respectiv 3 martie (limba şi literatura română), 4 martie (limba maternă), 5 martie (proba obligatorie a profilului) şi 7 martie - proba la alegere a profilului şi specializării. În premieră, în acest an, se va organiza simularea examenului de maturitate şi pentru elevii de clasa a XI-a.
Potrivit reprezentanţilor MEN, atât modelele de subiecte publicate pe internet, cât şi simulările au scopul „de a-i familiariza pe elevi cu rigorile unei evaluări naţionale, respective cu cele ale unui examen de bacalaureat naţional şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale“. Notele primite nu vor fi trecute în catalog, însă „în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral“. Prima sesiune a examenului de bacalaureat va debuta în data de 10 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmând ca probele scrise să fie susţinute de către elevi începând cu data de 30 iunie.
Sesiune specială pentru olimpici
Elevii din clasele a XII-a/a XIII-a de la loturile naţionale de pregătire pentru competiţiile internaţionale şi la competiţiile internaţionale 2014 vor susţine sesiunea specială a bacalaureatului în perioada 17-30 mai, potrivit unei note publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale. „MEN organizează în fiecare an şcolar o sesiune specială de bacalaureat, pentru elevii din clasele a XII-a/a XIII-a participanţi la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale care se desfăşoară în perioada sesiunii normale de bacalaureat“, prevede metodologia în vigoare. Calendarul sesiunii speciale se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei. (Oana Nistor)