Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Modernizarea sistemului de irigații
Până în luna martie 2016, MADR va stabili o strategie pentru crearea unui sistem de irigaţii modern adaptat cerinţelor actuale, iar până în luna octombrie va exista deja un proiect de strategie a sectorului de irigaţii din România, conform listei de priorităţi strategice ale instituţiei, publicată vineri pe site-ul Guvernului.
Demararea proiectului de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii nu va permite, până la sfârşitul anului, să fie irigate mai multe hectare comparativ cu anul trecut, a declarat, joi, ministrul agriculturii, Achim Irimescu. „Pentru a porni noul program de irigaţii, reabilitarea infrastructurii primare de irigaţii presupune un proces întreg, licitaţii care durează şase luni. Sincer, am dubii că demararea proiectului va permite până la sfârşitul anului să irigăm hectare în plus”, a precizat Irimescu, întrebat despre ţinta propusă pe 2016 în privinţa irigaţiilor. Pe de altă parte, şeful MADR a precizat că se află în analiză alte soluţii de a furniza apă fermierilor, pe lângă sistemul clasic de a prelua apă din Dunăre, respectiv utilizarea lacurilor de acumulare care există la Ministerul Energiei şi Ministerul Mediului.
„Pe lângă sistemul deja gândit de a prelua apă din Dunăre mai există cel puţin încă două soluţii: utilizarea lacurilor de acumulare care există şi la Ministerul Energiei şi la Ministerul Mediului. Există deja un exemplu foarte bun care s-a aplicat în Dobrogea, cel al perdelelor forestiere, pentru a reuşi să asigurăm o sursă de apă de încredere pentru fermieri”, a adăugat Irimescu, citat de Agerpres.
Anul trecut s-au irigat puţin peste 100.000 de hectare, deşi suprafaţa contractată a depăşit 330.000 de hectare, iar 823.000 ha erau efectiv pregătite pentru irigat de către ANIF, dintr-un total viabil de 1,5 milioane de hectare.
Ministrul agriculturii a reiterat joi că stabilirea unui sistem eficient de irigaţii se află pe lista de priorităţi a ministerului, mai ales că există prevăzută prin lege suma de 1 miliard de euro pentru perioada 2016-2020, aceasta urmând să fie suplimentată cu câteva sute de milioane de euro prin Planul Juncker. Însă, în noul buget al MADR pentru anul 2016 s-a prevăzut doar o sumă de 135 milioane de lei pentru îmbunătăţiri funciare, faţă de cele 500 milioane de lei cât era trecut în această lege.
Guvernul a aprobat anul trecut Ordonanța de urgență privind irigațiile, care prevede introducerea unui abonament pentru zona de irigare şi de desecare pentru reducerea costurilor. De asemenea, noua lege prevede alocarea a peste 1 miliard de euro în perioada 2016-2020 pentru reabilitarea sistemului naţional de irigații.