Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Modificare legislativă care obligă prosumatorii să aibă baterii de stocare
În Parlament, în ultima zi de sesiune parlamentară înaintea vacanţei, a fost introdus și votat un amendament la Legea energiei care face referire la obligaţia prosumatorilor de a avea baterii de stocare a energiei. Potrivit ministrului de resort, termenul de aplicare a noii legislații este 31 decembrie 2027, dar faptul că „impune o povară” unor contribuabili care în momentul în care şi-au achiziţionat panourile nu au ştiut că vor avea şi această obligaţie „este o provocare”.
Sunt modificări legislative, adoptate fără dezbatere, care vor impacta consumatorii casnici şi non-casnici de energie, a atenționat încă de săptămâna trecută Asociaţia Energia Inteligentă. Conform amendamentelor, prosumatorii existenţi, care deţin sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW şi 400 kW, vor fi obligaţi să-şi monteze şi instalaţii de stocare a energiei produse. Instalaţiile vor trebui să aibă fiecare cel puţin 30% din puterea unităţilor de producţie cu care sunt asociate, pentru puteri ale acestora din urmă între 3 şi 200 kW, şi de cel puţin 50%, pentru puteri ale unităţilor de producţie între 200 şi 400 kW. Termenul de respectare a obligaţiei de montare a bateriilor de stocare este 31 decembrie 2027.
La rândul său, Asociația Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) susține că, în actul legislativ, există alineate neclare care „pot duce la interpretări eronate din partea ANRE sau a jucătorilor din piaţa de energie”. Astfel, la alineatul 8 se vorbeşte despre prosumatorii cu puteri între 10,8 kW şi 400 kW, apoi imediat la punctul „i” se menţionează că inclusiv cei cu peste 3 kW monofazic au obligaţia de a instala capacităţi de stocare. De asemenea, alineatul 9 spune că toţi prosumatorii monofazici, de la o putere minimă instalată de 3 kW, sunt obligaţi să instaleze baterii, dar în acelaşi timp se vorbeşte şi despre „racordarea proiectelor demonstrative”, deși „statutul de prosumator nu poate fi obţinut cu rol demonstrativ”.
„A obliga prosumatorii, peste 140.000 până în prezent, să modifice instalaţiile sau să înlocuiască invertoarele este de neconceput. Această lege are un caracter retroactiv, care intră în conflict cu alte programe pentru susţinerea producerii de energie electrică din surse regenerabile”, arată APCE, care solicită într-o petiție trimiterea Legii 255/2024 la reexaminare în Parlament. Conform experţilor, în aceste condiţii neclare, apare un risc major pentru proiectele în desfăşurare prin Programul „Casa Verde”, în cadrul căruia peste 90% dintre sistemele contractate sunt de tip on-grid (fără stocare).
Prevederile legii prin care prosumatorii trebuie să-şi instaleze baterii de stocare a energiei nu poate fi considerat un lucru rău, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul energiei, Sebastian Burduja. El a promis că ministerul va face toate demersurile pentru a găsi o soluție privind aplicarea retroactivă a legii. (C. Z.)