Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Modificări fiscale de la 1 februarie
La 1 februarie 2017 intră în vigoare mai multe măsuri fiscale aplicabile persoanelor fizice şi juridice. Printre acestea se numără eliminarea mai multor taxe, între care taxa radio tv, anumite taxe solicitate până în acest moment pentru schimbarea numelui şi eliberării paşaportului. Tot de la această dată salariul minim brut pe ţară va creşte cu 200 de lei, valoarea acestuia ajungând la 1.450 de lei/lună.
Prima modificare fiscală cu impact direct asupra contribuabililor este majorarea cu 200 de lei a salariului minim brut pe ţară, valoarea acestuia ajungând până la 1.450 de lei/lună. De această măsură vor beneficia, potrivit statisticilor, aproximativ 1,6 milioane de salariaţi. În cazul veniturilor obţinute din dividende, dobânzi sau cedarea părţilor sociale şi acţiunilor, contribuţia la asigurările de sănătate se va plăti neplafonată şi va fi calculată la valoarea integrală a veniturilor, „dacă beneficiarul acestor venituri înregistrează doar venituri din dividende”. Contribuţia la sănătate pentru veniturile din investiţii nu se va plăti dacă persoana fizică înregistrează şi alte categorii de venituri supuse contribuţiei la sănătate (salarii, venituri din activităţi independente, chirii). În ceea ce-i priveşte pe pensionari, impozitul pe venit de 16% nu va mai fi aplicat pensiilor mai mici de 2.000 de lei. „O altă măsură, mai puţin cunoscută, dar poate la fel de importantă vizează reţinerea contribuţiei la sănătate pentru veniturile din pensii, care nu se mai aplică de la 1 februarie. Indiferent de valoarea pensiei, pensionarul are calitate de asigurat în sistemul public de sănătate, dar plata contribuţiei se suportă de la bugetul de stat”, a explicat consultantul fiscal Dan Benţa, citat de Mediafax.
Tot de la 1 februarie vor fi abrogate 100 de taxe, printre cele mai cunoscute fiind taxele pentru radiodifuziune şi timbrul de mediu, plătit la prima înmatriculare a autoturismelor. Persoanele fizice nu vor mai plăti taxe nici pentru publicarea în „Monitorul Oficial” a anunţurilor de pierdere a unor documente sau pentru schimbarea numelui, eliberarea cazierului fiscal sau a celui judiciar. În ceea ce priveşte eliberarea paşaportului, în conformitate cu Legea 1/2017, vor fi eliminate taxa pentru serviciul public prestat (22 lei) şi tariful suplimentar pentru eliberarea pașaportului simplu temporar, respectiv 100 lei.
O altă modificare importantă este cea legată de schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri, respectiv majorarea plafonului veniturilor la suma anuală de 500.000 de euro.
De asemenea, impozitul plătit de microîntreprinderi este de 3% pentru cele care nu au salariaţi şi 1% pentru microîntreprinderile cu minimum un salariat. „Societăţile care vor să rămână plătitoare de impozit pe profit pot păstra acest tip de impozitare dacă societatea înregistrează un capital social subscris şi vărsat mai mare de 45.000 de lei”, a mai explicat consultantul fiscal.
De asemenea, salariaţii cu un câştig lunar mai mare de cinci salarii medii pe economie, adică peste 9.400 de lei net, vor avea venituri mai mici ca urmare a eliminării plafonului pe baza căruia erau calculate contribuţiile la pensii şi sănătate.