Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Modificări în acordarea concediilor de odihnă
Durata concediului de odihnă anual, acordat salariaţilor din sectorul bugetar, nu va mai fi condiționată de durata concediilor medicale sau fără plată, ca urmare a deciziei de ieri a Guvernului de a modifica prevederile HG nr. 250/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare.
„În cazul în care perioadele de concedii medicale și de concedii fără plată au fost de 12 luni sau mai mari și s-au întins pe doi sau mai mulți ani calendaristici consecutivi, salariații au dreptul la un singur concediu de odihnă acordat în anul reînceperii activității, în măsura în care nu a fost efectuat în anul în care au lipsit de la serviciu”, se arată în comunicatul Guvernului.
În acest fel, ţara noastră a armonizat Codul muncii cu legislaţia europeană privind organizarea timpului de lucru. Potrivit legii, toţi salariaţii au dreptul la concediu de odihnă anual, plătit, de cel puţin 20 de zile lucrătoare, iar acesta se efectuează în fiecare an sau într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor.
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar la încetarea contractului individual de muncă.