Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, cunoscut sub numele Rabla pentru tractoare, începe vinerea viitoare odată cu deschiderea sesiunii de înscrieri
Modificări privind evaluarea pagubelor la culturile agricole
Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase a fost modificat printr-un ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Ministerului Afacerilor Interne, publicat acum două zile în Monitorul Oficial.
Astfel, potrivit regulamentului modificat, procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole se vor redacta respectând noile prevederi care arată că suprafaţa calamitată și producţia pe suprafaţa calamitată se vor stabili prin măsurare/determinare de către Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, conform normelor tehnice, arată Ministerul Agriculturii.
Producţia medie pe 5 ani anteriori (kg/ha) se va calcula luând în considerare producţia medie pe ultimii 5 ani din care se elimină valoarea cea mai mare şi valoarea cea mai mică, istoricul de activitate pentru cultura calamitată, fie pe baza interogării bazei de date INS - Tempo On line „AGR110A - Producţia medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe” pentru cultura/judeţul în cauză, fie pe baza datelor de producţie din evidenţele contabile proprii.
Pentru stabilirea procentului producţiei calamitate, se va aplica formula de calcul: % = 100 - evaluarea nivelului producţiei pe suprafaţa calamitată/producţia medie pe 5 ani anteriori x 100.
Situaţia culturilor la data constatării pagubelor se va determina analizând stadiul de dezvoltare, aspecte de vătămare, măsuri aplicate pentru limitarea pagubelor, detalierea situaţiei existente cu referire la suprafeţele aflate în perimetrul irigabil, respectiv cât din suprafaţa calamitată este situată în perimetrul irigabil (ha). (C. Z.)