Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Modificări radicale” la avizarea construcției unei case
Se lucrează la un Cod al urbanismului şi amenajării teritoriului care să unească cele 21 de acte normative aflate în vigoare şi să simplifice procedurile în construcţii, a anunțat ministrul dezvoltării. Astfel, se va renunța la birocrația în exces pentru autorizația de construcție care presupune obținerea acelorași avize, de mai multe ori, de la aceleași instituții.
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, a declarat, zilele trecute, la Oradea, că noul Cod al urbanismului şi amenajării teritoriului va elimina birocrația excesivă care îngreunează acum obținerea avizelor pentru lucrările de construcţii.
„Vrem să unificăm toată legislaţia pe partea de construcţii şi amenajarea teritoriului, pentru a nu avea dispute şi divergenţe legate de noţiuni şi de definiţii. Lucrăm la un Cod al urbanismului şi amenajării teritoriului care să unească 21 de acte normative aflate în vigoare, unele fiind la nivel de lege, altele la nivel de hotărâre de guvern sau de ordin de ministru. De asemenea, acest Cod îşi va propune simplificarea foarte mult a tuturor procedurilor de construcţii. Evident, unde este logic, dar în anumite privinţe, categoric, vom face modificări radicale”, a declarat ministrul Cseke, citat de Agerpres.
El a dat două exemple în acest sens. Astfel, în prezent, dacă o persoană fizică vrea să construiască o casă de locuit are nevoie de aceleaşi avize de la instituţiile statului ca şi un dezvoltator imobiliar care construieşte un bloc cu o sută de apartamente, ceea ce, afirmă Cseke, este „complet ilogic”.
De asemenea, există proiecte la care în cele trei faze - studiu de fezabilitate, planul urbanistic zonal şi procedura autorizaţiei de construcţie - se cer aceleaşi avize de trei ori de la aceleaşi instituţii ale statului, pentru aceeaşi investiţie.
Tezele prealabile ale Codului urbanismului au fost aprobate de Guvern, în luna martie, iar documentul va fi prezentat în primă variantă anul acesta. „Va fi un amplu proces de dezbatere publică, cu cel puţin două faze, (…) cu toate segmentele interesate ale societăţii”, a precizat ministrul.
Faptul că birocrația în sectorul construcţiilor este sufocantă este demonstrat și de un studiu realizat acum doi ani de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) care arată că doar 37,95% din autorizaţii sunt emise în termenul legal de 30 de zile, iar principalele motive de întârziere sunt „cele birocratice, subiective, cantitative şi nu cele tehnice, obiective şi calitative”.
Studiul a analizat şi categoriile de documente care se solicită, precum şi principalele cauze pentru respingerea documentaţiilor depuse.
Preşedintele OAR, Alexandru Lucian Găvozdea, declara, la momentul publicării sondajului, că rezultatele acestuia vor fi avute în vedere pentru elaborarea unor propuneri la Codul urbanismului. (C. Z.)