Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Moldovenii sunt chemaţi astăzi la urne
Moldovenii sunt chemaţi astăzi, pentru a doua oară în acest an, să-şi aleagă reprezentanţii în Parlamentul de la Chişinău, în cadrul unui scrutin considerat ca fiind „cel mai dur din istoria Republicii Moldova independente“
Cele aproape patru luni care au trecut de la alegerile din luna aprilie, ale căror rezultate au trezit foarte mari suspiciuni legate de fraudarea masivă a voturilor de către actuala putere, au fost marcate de grave tensiuni între Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare de opt ani, şi opoziţia liberală, care pare acum să se prezinte ca o forţă unită, reuşind, după evenimentele din 5 aprilie, să reziste presiunilor şi să nu voteze candidatul comunist pentru preşedinţie, fapt ce a provocat alegerile legislative anticipate. Experţii Consiliului European pentru Relaţii Externe (ECFR - cu sediul la Londra) prognozează o nouă competiţie electorală strânsă, urmată, foarte probabil, de noi proteste. Într-un recent comentariu, experţii ECFR spun că Uniunea Europeană are de jucat un rol esenţial în a opri Republica Moldova să se transforme într-un „amestec toxic de autoritarism şi democraţie pândită“. Nicu Popescu, expert al ECFR, el însuşi moldovean de origine, este de părere că actuala „criză politică din R. Moldova pare aproape sigur să continue, în condiţiile în care economia suferă, alimentând violenţa şi instabilitatea la graniţa de est a UE“. „Criza din aprilie nu a fost prevăzută. Dar de această dată, UE se poate considera ea însăşi avertizată. În cazul unor noi rezultate disputate ale alegerilor, Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să medieze între Guvern şi opoziţie la cel mai înalt nivel politic“, consideră Nicu Popescu. Comuniştii rămân favoriţi în sondaje Partidul Comunist din R. Moldova, creditat, după unele sondaje, cu 31% din voturi, după altele cu 38%, mizează pe o victorie clară. Fixarea alegerilor în plină vacanţă, când studenţii sunt plecaţi din Chişinău, ei neputând vota în localitatea de domiciliu, ci doar în cea de reşedinţă, şi într-o zi de lucru, ceea ce îi va împiedica pe mulţi moldoveni aflaţi la muncă în străinătate, care votează de regulă cu opoziţia, să ajungă la secţiile de vot, nu sunt întâmplătoare, acuză reprezentanţii opoziţiei. Opoziţia de la Chişinău speră că dovezile despre fraudarea alegerilor din 5 aprilie şi semnalele despre posibilele falsificări şi la scrutinul de astăzi, dar, mai ales, evenimentele tragice din 7 aprilie, în care patru tineri au murit şi mulţi alţii au fost arestaţi şi torturaţi, vor schimba opiniilor multora din cei care au votat până acum cu Partidul Comuniştilor. Sondajele creditează Partidul Liberal cu circa 17% din voturi, plasându-l pe locul al doilea, Partidul Liberal Democrat cu aproximativ 13%, în timp ce Alianţa Moldova Noastră, a fostului primar al Chişinăului, Serafim Urecheanu, ar obţine în jur de 9% din sufragiile exprimate. În ceea ce priveşte Partidul Democrat, al fostului comunist Marian Lupu, acesta ar putea obţine, potrivit sondajelor, circa 12% din sufragii, un procent ce-i va permite să facă anumite jocuri postelectorale, după cum au semnalat mai mulţi analişti.