Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Moldovenii vor putea călători liber în UE
Republica Moldova este primul stat din Parteneriatul Estic care va beneficia de liberalizarea regimului de vize, deputaţii europeni dându-şi acordul în plenul Parlamentului European.
De această măsură vor beneficia cetăţenii care deţin paşapoarte biometrice şi doresc să se deplaseze în ţările din spaţiul Schengen în scop turistic.
Parlamentul European a votat joi, cu o largă majoritate, în favoarea liberalizării regimului vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova deţinători de paşapoarte biometrice, potrivit Agerpres. Republica Moldova devine astfel prima ţară din Parteneriatul Estic (alte state semnatare ale parteneriatului sunt Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina şi Belarus) care va beneficia de liberalizarea regimului vizelor. A fost susţinută astfel propunerea Comisiei Europene de anulare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată, respectiv pentru o perioadă de şedere de până la 90 de zile pe parcursul a şase luni în spaţiul Schengen pentru cetăţenii Republicii Moldova posesori ai paşaportului biometric.
De menţionat este faptul că, în cadrul dezbaterii premergătoare votului, eurodeputaţii români din toate grupurile politice au susţinut şi au salutat semnalul politic pe care îl transmite eliminarea vizelor. La rândul său, comisarul european pentru Impozitare şi Uniune Vamală, Audit şi Antifraudă, Algirdas Semeta, a apreciat că decizia de liberalizare a regimului vizelor pentru Republica Moldova este o îndeplinire a angajamentelor UE, în condiţiile în care ţara a îndeplinit toate condiţiile stabilite în Planul de acţiune pentru liberalizarea vizelor. „Astăzi este o zi importantă nu numai pentru politica de vize a UE în general, ci mai ales pentru Republica Moldova. Sunt fericită că Parlamentul a aprobat cu o majoritate atât de mare decizia de a ridica vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova. Regimul liber de vize este unul dintre cele mai concrete elemente din relaţia cu UE şi una dintre măsurile concrete, importante pentru oameni, mai ales pentru tineri“, a spus raportorul Tanja Fajon.
Autorităţile de la Chişinău şi liderii partidelor proeuropene au salutat decizia deputaţilor europeni şi au caracterizat-o ca fiind una „istorică“ pentru Republica Moldova. „Este încă o dovadă a susţinerii politice fără precedent de care se bucură în ultimii ani ţara noastră din partea Europei. Abolirea regimului de vize, de care sper că vom beneficia în cel mai scurt timp, este o şansă de a trece la un alt nivel, net superior, de interacţionare cu civilizaţia şi valorile europene. Şi sunt încrezător că cetăţenii Republicii Moldova nu vor întârzia să o valorifice, demonstrând astfel că, de facto, am fost şi am rămas mereu europeni. Iar acum nu facem decât să revenim acasă“, a spus premierul moldovean Iurie Leancă, într-un comunicat citat de portalul unimedia.md.
După votul de joi va urma, în aprilie, acordul Consiliului şi apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Potrivit procedurii, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare la 20 de zile după publicare, cel mai probabil în a doua săptămână a lunii mai.
Pentru a călători în UE fără vize, moldovenii vor trebui să deţină un paşaport biometric, care conţine un cip ce stochează informaţii precum imaginea facială şi amprentele deţinătorului. Potrivit jurnaliştilor de la portalul de ştiri unimedia.md, pe teritoriul Republicii Moldova sunt emise două tipuri de paşapoarte, bordo şi albastru, ambele biometrice, însă cel bordo are un nivel mai ridicat de securitate. Ambele tipuri de paşapoarte biometrice corespund cerinţelor UE. Potrivit informaţiilor primite de sursa amintită de la Ministerul Tehnologiei Informaţionale, instituţia are o capacitate de a emite până la 4.000 de acte pe zi.
Aproximativ 750.000 de cetăţeni moldoveni deţin paşapoarte biometrice, obţinerea unui astfel de paşaport fiind posibilă în termen de 30 de zile contra sumei de 700 de lei moldoveneşti, în această perioadă fiind recepţionate 500-600 de cereri zilnic. (Oana Nistor)