Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Moment important pentru Hidroelectrica și bursa de la București
Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie românească - potrivit fostului ministru al energiei, speră să obţină peste un miliard de euro prin listarea la bursă a acțiunilor sale, în ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai mari Oferte Publice Iniţiale (IPO) din Europa în 2023. Admiterea la tranzacţionare a cel puţin 15% din companie este aşteptat să aibă loc în iulie, fiind unul din jaloanele la care s-a angajat România prin PNRR și care trebuie îndeplinit în această perioadă.
Listarea la bursă a Hidroelectrica a intrat în linie dreaptă, a declarat fostul ministru al energiei, Virgil Popescu, în cadrul conferinţei de presă organizate vineri, la final de mandat. El a dat asigurări că „statul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are”. Potrivit lui Popescu, cu active de circa 56 de miliarde de lei (peste 10 miliarde de euro), Hidroelectrica a depășit OMV Petrom și este cea mai valoroasă companie românească.
Grupul Hidroelectrica, cel mai important producător de energie din țară, deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian. Acţiunile societăţii aparțin statului român prin Ministerul Energiei (80,06%) şi Fondului Proprietatea (19,94%).
La 6 iunie, Hidroelectrica a anunţat intenţia Fondului Proprietatea de a desfăşura o Ofertă Publică Iniţială (IPO). Demersul va consta într-o ofertă adresată investitorilor retail şi instituţionali din România, precum şi investitorilor internaţionali eligibili. Acţiunile vor fi vândute şi, ulterior admiterii, tranzacţionate în lei. Odată admise la tranzacţionare, acţiunile vor fi incluse în indicele BET al Bursei de Valori București (BVB).
Potrivit Reuters, Hidroelectrica speră să atragă peste un miliard de euro prin această ofertă. Aceeași agenție de știri scrie că Guvernul s-a opus planurilor pentru o listare atât la Londra, cât și la Bucureşti, în condițiile în care Fondul Proprietatea a avertizat că ar putea să nu reuşească să vândă întreaga sa participaţie în listarea internă.
Surse citate de Bloomberg afirmă, pe de altă parte, că IPO-ul de la Hidroelectrica se bucură de interesul fondurilor locale de pensii, care controlează active de 22 de miliarde de dolari, astfel că este posibil ca, la final, oferta derulată la BVB să strângă aproximativ două miliarde de dolari.
Finalizarea cu succes a listării va fi o veste bună atât pentru Hidroelectrica, cât şi pentru BVB, care ar putea obţine astfel statutul de piaţă emergentă, şi, de asemenea, va permite Guvernului să atingă unul dintre indicatorii din PNRR, prin care s-a angajat să vândă minimum 15% din acțiunile Hidroelectrica.
„IPO-ul istoric al Hidroelectrica va fi cel mai important eveniment din perioada următoare pentru România din punct de vedere economic şi al capitalului de imagine în rândul marilor investitori internaţionali”, a spus recent Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti. (C. Z.)