Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, cunoscut sub numele Rabla pentru tractoare, începe vinerea viitoare odată cu deschiderea sesiunii de înscrieri
Negocieri deblocate privind aderarea României la Schengen
Austria este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România, a anunțat sâmbătă seară premierul Marcel Ciolacu. Mai prudent, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, afirmă că așteaptă o poziție oficială în acest sens de la omologul său austriac Gerhard Karner, cu care se va întâlni azi la Forumul Salzburg. Potrivit presei de la Viena și București, Austria cere în schimb controale mai stricte la frontiere și acceptarea solicitărilor de azil care vin, în special, de la afgani și sirieni.
Declarația Austriei, chiar dacă una informală, este importantă deoarece arată că, în sfârşit, există o schimbare de poziţie a Vienei, urmând ca de acum înainte discuţiile să fie tehnice, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.
„Principala relevanţă politică a acestei declaraţii este faptul că Austria şi-a schimbat poziţia. (…) Contactul a fost permanent şi la nivel de Minister de Interne, şi la nivel de Minister de Externe şi în continuare vor fi aceste discuţii pentru că negocierile continuă. Vor avea loc discuţii cu ocazia Forumului Salzburg, în Slovenia, la nivelul Consiliului JAI şi în plan bilateral”, a afirmat Predoiu, duminică, la Digi 24. Luni și marți are loc în Slovenia o reuniune a miniştrilor de interne din aşa-numitul Forum Salzburg, un parteneriat de securitate al țărilor central-europene inițiat de Austria, din care mai fac parte România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
Predoiu a mai spus că România este încă „în plin proces de negociere” pe tema Schengen, pe mai multe planuri: „și bilateral cu Austria, şi trilateral cu Bulgaria, şi cvadrilateral cu Comisia Europeană, şi multilateral cu toate statele membre - fiecare e implicat în felul lui în discuţii”.
La rândul său, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a venit luni cu precizări după ce în weekend s-a anunțat posibila relaxare a veto-ului Austriei faţă de primirea României şi Bulgariei în Schengen. El a declarat pentru jurnalul postului Ö1 că a prezentat Comisiei Europene „condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu intrarea României şi Bulgariei în aşa-numitul „Air Schengen”, transmite agenția austriacă APA, citată de Agerpres.
Concret, Austria cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră, fonduri pentru infrastructura de protecţie a granițelor, o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă, controale întărite la punctele de trecere terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.
Potrivit premierului Marcel Ciolacu, solicitările Austriei nu sunt exagerate și România oricum trebuie să își întărească frontierele, dând exemplu cazul Cherecheș, care a reușit să treacă granița cu un buletin al unui văr, cu zece ani mai tânăr. „Sunt discuții normale și sunt ferm convins că vor fi benefice”, a declarat luni Ciolacu. (C. Z.)