Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Negocieri pentru stabilirea salariului minim
"Circa o treime dintre cei care lucrează legal în România sunt plătiţi la un nivel salarial foarte scăzut. Este un fel de zonă gri, pentru că primesc restul de bani în plic", a spus liderul BNS, Dumitru Costin.
Sindicatele au cerut vineri, la întâlnirea cu premierul Emil Boc, creşterea salariului minim pe economie la 750 de lei, în timp ce propunerea Guvernului a fost de creştere a acestuia de la 600 la 640 de lei. Potrivit liderilor sindicali, discuţiile pe marginea acestui subiect, dar şi a legii de salarizare, vor continua astăzi după-amiază, la sediul Ministerului Muncii, după o consultare prealabilă a premierului cu partidele din coaliţia de guvernământ. Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că menţinerea salariului minim la un nivel scăzut reprezintă o formă mascată de perpetuare a evaziunii fiscale. "Circa o treime dintre cei care lucrează legal în România sunt plătiţi la un nivel salarial foarte scăzut. E un fel de zonă gri, pentru că primesc restul de bani în plic", a spus liderul Dumitru Costin. Şi preşedintele Confederaţiei sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că salariul mediu ar trebui să fie stabilit, conform noii legi speciale de salarizare, la 750 de lei, pentru eliminarea muncii la negru. "Am sugerat premierului să se gândească la un salariu minim de 750 de lei, ceea ce ar reconfirma acodul încheiat de Guvern şi sindicate în 2008", a spus Hossu. Liderul sindical a conchis că, dacă se stabileşte un salariu minim de 750-800 de lei, sindicatele doresc ca în legea salarizării unice pe 2011 să fie îngheţate salariile actuale pentru cei cu salarii mari şi să fie majorate substanţial salariile mici.