Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Nereguli la patiserii și restaurante
Un control tematic realizat anul trecut la 241 de cofetării, patiserii, pizzerii, restaurante în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov şi Constanţa a arătat că 74% din acestea utilizează în rețetele produselor pe care le comercializează grăsimi hidrogenate (grăsimi produse industrial din uleiuri vegetale) şi informează eronat consumatorii, alimentele fiind prezentate ca având în compoziție brânză, telemea, caşcaval, unt şi lapte. O lege a laptelui va reglementa aceste aspecte și va duce la o mai bună informare a consumatorului asupra produselor pe care le cumpără.
Ministerul Agriculturii vrea să legifereze printr-o lege a laptelui modul în care consumatorii sunt informaţi în privinţa conformităţii produselor alimentare ce au în compoziţie lactate, după ce s-a constatat că 74% din agenţii economici controlaţi din zona patiseriilor, cofetăriilor şi restaurantelor utilizează grăsimi hidrogenate în locul produselor lactate, însă fără a informa consumatorii.
„Anul trecut ne-am pus următoarea întrebare: Cum se explică că producătorii de lapte din România întâmpină dificultăţi în valorificarea acestui produs? (...) Am făcut un control tematic anul trecut pentru a vedea ce se întâmplă în piaţă şi am constatat lucruri necorespunzătoare. (...) Am luat decizia de a face o lege (Legea laptelui, n.r.) pentru a defini exact lucrurile şi a urmări cu atenţie acest produs în aşa fel încât falsurile să fie scoase din preocuparea unora care doresc printr-un câştig rapid să tulbure piaţa şi să pună la îndoială produsele pe care le fac românii”, a declarat săptămâna trecută ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.
Potrivit datelor prezentate de Ionel Bunea, consilier Direcţia Generală Controale, Antifraudă şi Inspecţii din MADR, controalele s-au realizat în perioada 7 iunie - 8 august 2018 în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov şi Constanţa în 241 de unităţi (patiserii, cofetării, hipermarketuri cu patiserii proprii, pizzerii, restaurante/catering, fast food-uri, unităţi fornetti şi depozite de produse alimentare).
În urma controalelor a reieșit că din cele 241 verificate, 165 de unităţi (74%) utilizează grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii, care cred că iau produse ce conţin lactate.
„Ca nereguli principale s-au constatat prepararea şi comercializarea produselor de patiserie, cofetărie, utilizând în procesul de fabricaţie grăsimi hidrogenate, fiind prezentate către consumatori ca având brânză proaspătă, telemea de vacă, caşcaval, unt şi lapte, (...) acestea fiind de fapt absente din compoziţie”, a spus consilierul MADR, citat de Agerpres.
El a adăugat că din 101 patiserii verificate, 90 dintre acestea (89,1%) utilizau grăsimi hidrogenate, iar din 28 de cofetării verificate, 20 utilizau grăsimi vegetale hidrogenate (71,42%) şi informau eronat consumatorul.
Acţiunile de control au fost reluate după trei luni, în perioada 15 noiembrie - 10 decembrie, fiind verificate 30 de unităţi. Concluzia a fost că 24 de unităţi, adică 80%, utilizau în continuare grăsimi hidrogenate şi informau eronat consumatorii şi numai 6 unităţi utilizau produse din lapte şi informau corect consumatorii.
În acest context, Ministerul Agriculturii a lansat pe 18 decembrie în dezbatere publică proiectul Legii laptelui şi a produselor lactate, prin care vrea să reglementeze mai multe aspecte de pe această piaţă. Proiectul prevede zone de prezentare a produselor lactate separat de cele unde sunt expuse produse obţinute din grăsimi vegetale; interzicerea utilizării de grăsimi vegetale în fabricaţia produselor lactate; reguli privind trasabilitatea acestor produse; unităţile de alimentaţie publică vor afişa vizibil şi lizibil produsele ce au în componenţă grăsimi hidrogenate; amenzi descurajatoare pentru agenţii economici care încalcă aceste prevederi, inclusiv măsuri de suspendare a autorizaţiilor de funcţionare.