Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
„Nici un supermarket nu cumpără cu sacoşa“
Producătorii ar trebui să se asocieze, să aibă depozite mari de produse şi să negocieze astfel cu marile lanţuri de supermarketuri, pentru că, în lipsa unei asocieri, se importă foarte mult.
Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a declarat, ieri, la Suceava, că asocierea producătorilor agricoli va permite ca agricultura să devină "un motor de dezvoltare constant". Asocierea producătorilor este esenţială În cadrul unei întâlniri cu specialişti în agricultură şi primari din judeţul Suceava, ministrul a spus că asocierea producătorilor agricoli este esen-ţială pentru dezvoltarea acestui sector şi a dat ca exemplu judeţul Suceava, care este un mare producător de cartofi, dar pe suprafeţe mici, susţinând că producătorii ar trebui să se asocieze, să aibă depozite şi să negocieze astfel cu marile lanţuri de supermarketuri. "Nici un supermarket nu cumpără cu sacoşa", a spus Fuia, care a menţionat că, în lipsa unei asocieri a producătorilor, se importă foarte mult. În discuţia cu producătorii suceveni, ministrul agriculturii a subliniat, totodată, importanţa grupurilor de acţiune locală, ce vor fi finanţate, în perioada 2014-2020, cu câte trei milioane de euro din fonduri europene şi vor putea, la rândul lor, finanţa proiecte de până la 200 de mii de euro, precum depozite sau ferme. "Să nu mai vindem de la portbagaj sau în pieţele de duminică. Asocierea creează avantaje. Aşa facem din agricultură un motor de dezvoltare constant", a spus ministrul. Stelian Fuia a mai declarat că "dacă 2011 a fost an agricol foarte bun în sectorul vegetal, Guvernul are ca prioritate şi zootehnia, pentru a se face un export inteligent, cu valoare adăugată". Ministrul a spus că, în domeniul zootehniei şi în special al bovinelor pentru carne, România are un mare potenţial pentru export, insuficient folosit în momentul de faţă.