Guvernul va aproba, printr-o ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil astăzi, 30 decembrie, o serie de măsuri fiscal-bugetare care vizează eficientizarea cheltuielilor statului şi scăderea deficitului,
Nivel mai scăzut decât anul trecut al rezervei de apă
Rezerva de apă a României, deşi mai mică decât anul trecut, poate satisface necesarul pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursele de apă de suprafaţă, dă asigurări Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), pe pagina sa de Facebook.
Potrivit instituţiei, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 70%, cu 10% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar volumul de apă este de 3 miliarde de metri cubi (mc), faţă de 3,5 miliarde de mc cât era în martie 2023.
„Diferenţele de valori provin în principal din cauza faptului că iarna 2022-2023 a fost mai bogată în zăpadă şi aport mare de precipitaţii decât iarna 2024. Comparativ, dacă anul trecut (ianuarie - februarie 2023), echivalentul apei în stratul de zăpadă era de 650 de milioane mc de apă, în acest an (februarie 2024), acesta nu depăşea 200 de milioane mc de apă”, mai notează Apele Române, potrivit Agerpres.
Rezerva strategică de apă a României este constituită din 40 de lacuri cu folosinţă complexă, din care 12 sunt lacuri de importanţă majoră pentru producerea energiei şi alimentarea cu apă. Apele Române administrează trei lacuri din cele 12: Siriu, Râuşor şi Pecineagu, iar celelalte nouă aparţin Hidroelectrica. Refacerea rezervelor în aceste bazine de acumulare este condiţionată de regimul precipitaţiilor.
„Specialiştii noştri exploatează continuu lacurile din administrare şi iau măsuri de stocare a apei în vederea furnizării necesarului de apă cu prioritate pentru populaţie, dar şi pentru producerea energiei electrice. La această oră, nu se înregistrează secţiuni sub debitul minim necesar”, potrivit precizărilor ANAR. (C. Z.)