Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Noi alimente de bază cu adaos comercial plafonat
Guvernul a aprobat vineri actul normativ prin care se prelungeşte cu 90 de zile, până la 31 ianuarie 2024, limitarea adaosului comercial la unele alimente de bază. De asemenea, lista cu produse agricole şi alimentare a fost extinsă cu încă șapte: carne tocată, orez, bulion de roşii, cozonac, margarină, drojdie, smântână, la care se adaugă usturoiul și perele, care au fost introduse printre legumele vrac, respectiv fructele vrac cu prețuri plafonate temporar.
„Având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilităţile în locuinţe şi gospodării cresc, şi, ţinând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum creşte, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderenţă achiziţia de alimente, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile”, arată un comunicat al Ministerului Agriculturii, care a inițiat modificarea ordonanței.
În plus, la propunerea ministerului, actul normativ de modificare a OUG nr. 67/2023 prevede extinderea listei cu produse agricole şi alimentare cu adaos comercial plafonat cu următoarele: orez - bob rotund, cu gramaj cuprins între 0,5-1,5 kg, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, carne tocată, pere, usturoi.
O altă măsură care vine la pachet cu prelungirea plafonării preţurilor la alimente de bază este impunerea unui adaos comercial de maximum 5% pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, importate în vrac, ambalate în cantități mai mari de 5 kg, respectiv 5 l, produse care nu intră în România pentru a fi procesate.
De asemenea, ordonanţa adoptată clarifică măsura de limitare a comisionului de decontare la maximum 2%, aplicat comercianţilor de către unităţile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România. Potrivit noilor prevederi, măsura se aplică pentru toate produsele agricole şi alimentare care se pot achiziţiona cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la ordonanţă de urgenţă.
„Datele de la Institutul Național de Statistică ne arată că măsura (de plafonare a adaosurilor comerciale la unele alimente de bază, n.r.) a avut efectele aşteptate. Am oprit creşterea excesivă a preţurilor pentru alimente, iar pentru multe din produsele incluse în listă la raft se constată scăderi substanţiale de preţ. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură care protejează în special familiile cu venituri mici şi medii”, a afirmat, potrivit Agerpres, premierul Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern de vineri. (C. Z.)