Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Noi programe de ucenicie la locul de muncă
Ministerul Muncii va implementa noi programe de ucenicie la locul de muncă în parteneriat cu mediul de afaceri şi va elabora şi anumite măsuri personalizate pentru tinerii cu deficienţe sau nevoi speciale. „Se fac eforturi pentru dezvoltarea procedurilor de recunoaştere a calificărilor/competenţelor dobândite în nonformal sau informal”, a spus ministrul muncii, Ana Costea, la o reuniune la Bruxelles.
Ministerul muncii va implementa în perioada următoare noi programe de ucenicie la locul de muncă în acord cu Legea privind ucenicia, acestea urmând să fie elaborate în parteneriat cu mediul de afaceri. „Ministerul are în vedere implementarea unor noi tipuri de ucenicie la locul de muncă, potrivit Legii privind ucenicia, care să se asigure în parteneriat cu mediul de afaceri. Pe de altă parte, urmărim elaborarea unor măsuri personalizate nu numai pentru tinerii apţi de muncă, dar şi pentru tinerii care au o serie de deficienţe sau nevoi speciale, contribuind, astfel, la îmbunătăţirea nivelului de viaţă şi la incluziunea socială, înlăturând tendinţele de marginalizare şi izolare a acestor grupuri de persoane defavorizate”, a explicat ministrul Ana Costea, care a participat luni la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului (EPSCO).
Ministrul de resort a subliniat în faţa partenerilor europeni că România şi-a intensificat intervenţiile pe segmentul de experienţă practică la locul de muncă, inclusiv prin promovarea uceniciei, şi se fac eforturi pentru dezvoltarea procedurilor de recunoaştere a calificărilor/competenţelor dobândite în nonformal sau informal. „În cadrul reuniunii de la Bruxelles a Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului ( EPSCO) a fost aprobată poziţia Consiliului cu privire la propunerea de decizie privind politicile de ocupare a forţei de muncă a statelor membre. Participanţii au făcut un schimb de opinii privind stabilirea unei noi agende pentru competenţe în Europa”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, citat de Agerpres.
În acelaşi timp, Comisia Europeană a făcut o prezentare cu privire la pachetul privind mobilitatea lucrătorilor, care conţine trei propuneri de revizuire a directivei privind detaşarea lucrătorilor, a regulamentului privind coordonarea sistemelor de securitate socială şi a directivei privind libera circulaţie a cetăţenilor. Ultimele două propuneri vor fi adoptate după referendumul din Marea Britanie, precizează sursa citată.
Șapte milioane de persoane din Uniunea Europeană cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani nu sunt nici angajate, nici nu urmează o formă de învățământ sau formare. În acest context, eurodeputații au anunţat că se concentrează asupra unui parteneriat autentic cu IMM-urile.
În România, rata şomajului în rândul tinerilor români depăşea anul trecut 23%, acest lucru fiind cauzat şi de faptul că angajatorii solicită experienţă aplicanţilor pentru un loc de muncă. Printre programele care vin să susţină ucenicia şi formarea profesională la locul de muncă este şi „Garanţia pentru tineri”, în cadrul căruia pentru cursurile de ucenicie angajatorii vor primi pe lună 250 de euro şi 300 de lei, pentru o perioadă cuprinsă între unul şi trei ani. În acelaşi timp, pentru stagii de specializare angajatorii primesc 300 euro pe lună şi 750 de lei, iar operatorii economici care angajează tineri din grupul-ţintă vor primi o subvenţie de 200 de euro şi 500 de lei pe lună pentru fiecare angajat pe o perioadă de un an.