Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Noi reglementări ale activităţii de control ANAF
Inspectorii fiscali vor putea suspenda activitatea operatorilor economici la a doua abatere constatată şi la diferenţe de sume de peste 300 de lei, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate miercuri de Executiv. Actul normativ stabileşte mai multe praguri de sancţiuni ce pot fi aplicate unei firme dacă s-au găsit sume de bani nefiscalizate.
Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care reglementează activitatea de control a inspectorilor ANAF în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor pentru firmele care nu înregistrează anumite sume de bani în casele de marcat. Astfel, au fost stabilite mai multe praguri de sancţiuni înainte de decizia de suspendare a activităţii unei firme la care s-au găsit sume de bani nefiscalizate.
Dacă diferenţa constatată de inspectorii fiscali este de până la 3% inclusiv, dar nu mai mult de 300 lei inclusiv din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează doar cu avertisment. Pentru diferenţe peste 3%, dar până în 300 lei, se aplică amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. În cazul unei diferenţe între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda este cuprinsă între 10.000 lei şi 15.000 lei. „A patra situaţie, pentru sume cuprinse între 300 de lei şi 1.000 de lei inclusiv, dar mai mari de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat la ora controlului, această faptă se sancţionează cu amendă de la 15.000 de lei la 20.000 de lei şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni, indiferent pentru care din situaţiile prezentate a fost aplicată sancţiunea la prima abatere în cadrul termenului de 24 de zile“, a explicat, citat de Agerpres, ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici.
Acesta a precizat că o a cincea situaţie este prevăzută pentru sumele mai mari de 1.000 de lei, dar mai mici de 3% inclusiv din valoarea înregistrată în casa de marcat, fapte care se sancţionează cu amendă de la 20.000 de lei la 25.000 de lei, fără suspendarea activităţii. În cazul sumelor nefiscalizate mai mari de 1.000 de lei şi mai mari de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat la ora controlului, se va aplica o amendă cuprinsă între 25.000 de lei şi 30.000 de lei, iar suspendarea activităţii unde s-a constatat contravenţia va începe cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.
Ministrul a adăugat că în cazurile prezentate cu amenzi cuprinse între 15.000 de lei şi 20.000 de lei, respectiv între 25.000 de lei şi 30.000 de lei, unde se poate suspenda şi activitatea respectivă de la a doua faptă înregistrată, „există posibilitatea achitării amenzii aplicate, cât şi a unei sume egale de 10 ori a amenzii aplicate pentru ca sancţiunea complementară să înceteze în termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator“. Potrivit lui Teodorovici, principalele obiective avute în vedere de Guvern prin aprobarea reglementărilor referitoare la controalele ANAF sunt protejarea mediului de afaceri prin asigurarea „unui cadru legislativ simplu, stimulativ, transparent şi echilibrat din punctul de vedere al sancţiunilor contravenţionale“. (Oana Nistor)