Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Noi reguli la intrarea în țară
Românii şi cetăţenii străini care sosesc în România din ţări din afara Uniunii Europene, chiar dacă sunt vaccinați, vor trebui să prezinte un test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înainte. Procedura va fi aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în zilele următoare, dar nu va intra imediat în vigoare, ci va exista un interval de timp pentru informare. Cei care vin din țările UE vor prezenta, ca şi până acum, certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat duminică noile reguli care vor fi valabile la intrarea în țară. Măsurile au fost discutate într-o întâlnire de lucru convocată de premierul Nicolae Ciucă, la care au participat miniştrii sănătăţii, afacerilor interne, apărării, precum şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
„Românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă un test RT-PCR, realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile”, a arătat Rafila, potrivit Agerpres.
El a spus că măsurile vor fi discutate în coaliţie, procedura va fi aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi va exista, cel puţin, un interval de 48-72 de ore pentru informare. „Fără informare putem crea neplăceri şi ideea este să protejăm sănătatea publică, iar cetăţenii să fie participativi la acest mecanism, să nu creăm tensiuni”, a adăugat Rafila.
De asemenea, duminică s-a luat decizia ca, începând din 20 decembrie, la intrarea în țară, toate persoanele să completeze un formular de localizare a pasagerului. „Formularul de localizare a pasagerului sau, cum se spune, PLF - Passenger Locator Form, este deja implementat în foarte multe ţări, mai ales în aeroporturi. (…) Menirea lui este să găsim persoana în momentul în care ştim că a fost expusă sau se îmbolnăveşte. Atunci putem să aflăm cine a mai fost în avionul sau în autobuzul în care a călătorit. Aşa că formularul de localizare a pasagerului (…) ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine”, a explicat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. (C. Z.)