Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Noi reguli pentru vânzarea produselor agricole

Noi reguli pentru vânzarea produselor agricole

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 03 Octombrie 2014

Actualele certificate de producător vor fi înlocuite prin atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor. Ambele documente se emit de primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-şi valorifice produsele obţinute în ferma/gospodăria proprie.

Ministerul Agriculturii va finaliza în 30 de zile normele metodologice de aplicare a Legii privind reglementarea pieţei produselor agricole, urmând ca până la finele anului legea să devină funcţională, a declarat pentru Agerpres vicepremierul Daniel Constantin, ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale.

„Proiectul de lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, adoptat de Parlament, urmează să fie promulgat de preşedintele României, iar noi lucrăm la minister pentru elaborarea normelor metodologice. (…) Estimez că vom finaliza aceste norme în cel mult 30 de zile, astfel încât legea să devină funcţională până la finele anului, iar producătorii români vor putea să-şi comercializeze în mod direct produsele în pieţele agroalimentare“, a adăugat vicepremierul Daniel Constantin.

Legea schimbă în totalitate sistemul prin care producătorii agricoli persoane fizice valorifică produsele proprii în pieţele agroalimentare, actualele certificate de producător fiind înlocuite prin atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor. „Atestatul de producător reprezintă documentul care confirmă calitatea de producător agricol a persoanei fizice care desfăşoară o activitate economică în sectorul agricol, iar carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezintă documentul utilizat de persoana fizică care deţine atestat de producător, precum şi de soţul/soţia, rude/afini de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul, al produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie“, se arată într-un comunicat al MADR.

Ambele documente se emit de primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-şi valorifice produsele obţinute în ferma/gospodăria proprie. De asemenea, atestatul de producător se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, constituite conform legii. Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial.

Potrivit MADR, carnetul de comercializare îndeplineşte un dublu rol: de document emis de vânzător care însoţeşte marfa comercializată şi de document care însoţeşte marfa pe perioada transportului de la locul de păstrare la locul de comercializare. Carnetul de comercializare înlocuieşte borderourile de achiziţie, a căror utilizare reprezintă în prezent un canal semnificativ de evaziune fiscală, în special în comerţul cu produse agricole materie primă.

Costurile generate de tipărirea carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol se suportă din bugetele locale ale judeţelor sau, după caz, din bugetul local al municipiului Bucureşti.

Filiera de comercializare a acestor produse agricole în regim de vânzare cu amănuntul şi cu ridicata la nivel naţional cuprinde peste 500 de pieţe agroalimentare permanente din care circa 400 sunt pieţe urbane aflate majoritatea în proprietate şi administrare privată sau în proprietate publică şi administrare privată, precum şi existenţa a peste 700 de structuri de vânzare temporare organizate în mediul rural. (Cristina Zamfirescu)