Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Noi reguli privind etichetarea produselor fără gluten

Noi reguli privind etichetarea produselor fără gluten

Data: 09 Feb 2009

▲ De la 1 ianuarie 2010 vor intra în vigoare noi reguli privind etichetarea produselor aglutenice ▲ Astfel, pentru ca un aliment să poarte eticheta „fără gluten“, acesta trebuie să conţină o cantitate de maximum 20 ppm (parts per million), faţă de 200 ppm cât prevede în acest moment regulamentul ▲

La sfârşitul lunii trecute a fost publicat noul regulament european privind etichetarea produselor fără gluten. Astfel, doar produsele alimentare care conţin mai puţin de 20 ppm (parts per million) gluten vor avea permisiunea să folosească termenul „fără gluten“ în eticheta de pe ambalaj.

Fabricanţii reclamă faptul că în standardul internaţional Codex pentru produsele alimentare fără gluten se arată că orice produs care este etichetat „fără gluten“ trebuie să aibă mai puţin de 200 ppm gluten în produsul finit, de 10 ori cantitatea impusă de noile reguli ale UE.

Glutenul, denumirea comună pentru proteinele naturale găsite în grâu, poate provoca o reacţie alergică extrem de dăunătoare consumatorilor care suferă de celiachie, astfel că oficialii europeni au considerat necesară modificarea parametrilor pentru o mai mare siguranţă. „Noua limită mai mică, de 20 ppm, înseamnă o mai mare linişte sufletească pentru oamenii cu intoleranţă la gluten, deoarece aceştia pot fi siguri că produsele alimentare vândute sub eticheta „fără gluten“ nu conţin niveluri care le-ar putea fi dăunătoare“, a comentat Sue Hattersley, de la Food Standard Agency din Marea Britanie.

Conform noii legislaţii europene, unele produse alimentare care folosesc cereale ce au fost special procesate pentru a îndepărta cea mai mare parte din gluten, dar care conţin mai puţin de 100 ppm gluten, vor putea să menţioneze pe ambalaj „conţinut foarte mic de gluten“. Acestea includ înlocuitori ai unor anumite produse alimentare de larg consum, cum ar fi pâinea. Fabricanţii pot folosi noul sistem de etichetare imediat, însă noile reguli se impun de la 1 ianuarie 2012.

Adoptarea regulamentului european poate implica reetichetarea produselor şi, în consecinţă, costuri suplimentare pentru întreprinderi, fabricanţii solicitând o perioadă de tranziţie în acest sens. Unii fabricanţi trebuie să reformuleze produsele specifice în cazurile în care ele nu corespund cu cerinţele reglementării în ceea ce priveşte compoziţia acestora, pentru a continua să satisfacă cerinţe asociate.

Etichetarea este foarte importantă întrucât nu există un tratament care să vindece boala celiacă, pacienţii trebuind să ţină un regim alimentar strict fără gluten pentru prevenirea eventualelor complicaţii şi pentru refacerea mucoasei intestinale.

Regimul fără gluten presupune interzicerea mai multor alimente consumate în mod obişnuit: pâinea şi pastele de grâu, însă o atenţie deosebită trebuie acordată alimentelor din comerţ, în compoziţia cărora se utilizează glutenul ca ingredient. Produse ce conţin gluten sunt: grâu, griş, cuşcuş, orz, ovăz, secară şi soiurile hibride care se găsesc sub numeroase forme în produsele de brutărie, de patiserie, în paste, batoane de cereale, biscuiţi, aluaturi etc. Glutenul se mai găseşte în iaurturile cu fructe, îngheţată, ciocolată caldă, cuburi pentru ciorbă, anumite tipuri de brânză, carne la conservă, cârnaţi, sos de tomate, unt de arahide etc.