Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Noi schimbări în educaţie
Anul 2014 aduce cu sine noi modificări în educaţie, printre cele mai importante fiind: introducerea învăţământului obligatoriu de 11 ani, media minimă de admitere în liceu va fi 5, iar la admiterea la facultate nu se vor mai lua în considerare notele din anii de liceu.
Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 a suferit modificări ca urmare a aprobării unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Executiv şi publicată în „Monitorul Oficial“, iar schimbările vor fi aplicabile începând cu acest an. Modificări importante au fost aduse admiterii la liceu, respectiv la facultate. În calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75%, faţă de 50% în anii trecuţi, scăzând astfel la 25% ponderea notelor din ciclul gimnazial. De asemenea, cadrul general privind admiterea în învăţământul superior a suferit şi el modificări, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), astfel că nu vor mai fi luate în calcul notele din liceu. Totuşi, universităţile vor putea lua în continuare în calcul, la admiterea la licenţă, media la bacalaureat sau notele la unele probe din acest examen. Instituţiile de învăţământ superior vor stabili, pe lângă noul cadru general, criterii specifice de admitere la licenţă, master ori doctorat.
Noul act normativ acordă dreptul absolvenţilor învăţământului profesional să continue studiile liceale şi la forma de învăţământ cu frecvenţă. De asemenea, elevii din învăţământul profesional vor beneficia şi ei de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, după ce reducerea era acordată doar pentru elevii din învăţământul obligatoriu şi liceal. Atât elevii din mediul rural, cât şi cei din urban care provin din grupuri socio-economice dezavantajate vor fi sprijiniţi financiar pentru continuarea studiilor liceale. Tot în acest an, pentru prima dată, a fost introdusă simularea examenului de bacalaureat pentru elevii clasei a XI-a.
Printre schimbările anunţate se numără impunerea unei medii minime, de 5, pentru admiterea la liceu, începând din 2015, iar evaluarea naţională, admiterea la liceu şi bacalaureatul vor fi date, din 2019, după modelul testelor PISA, respectiv cel de interdisciplinaritate, potrivit aceleiaşi ordonanţe de urgenţă din decembrie 2013 care modifică Legea educaţiei naţionale. „Metoda interdisciplinară de predare a fost introdusă, pentru prima dată, în sistemul românesc de educaţie în anul şcolar 2013-2014, pentru ciclul primar, urmând ca ea să fie extinsă, în anii următori, şi la celelalte cicluri de studii. De asemenea, introducerea evaluărilor la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, începând cu anul şcolar în curs (2013-2014), evaluări care sunt concepute după modelul testelor internaţionale de tip PISA, va permite elevilor să se pregătească pentru noua formă de evaluare prevăzută de Legea nr. 1/2011 (a educaţiei naţionale, n.r.)“, a spus ministrul Remus Pricopie.
În acest an vor avea loc evaluări la nivel naţional, cu subiecte unice, la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, concepute după modelul testelor PISA, potrivit precizărilor ministrului educaţiei: la finalul claselor a II-a (scris-citit şi matematică), a IV-a (evaluare prin eşantionare la limba română/ limba maternă - înţelegerea textului scris şi matematică) şi a VI-a (două probe transdisciplinare: limba română şi limba modernă I, matematică şi ştiinţe). Până în prezent, aceste evaluări s-au făcut în sistem pilot, pe un eşantion de şcoli.
Un aspect important al actului normativ îl reprezintă obligativitatea universităţilor de stat de a vira către Ministerul Educaţiei 5% din încasările în valută provenite din taxele de la studenţii şi cursanţii străini. Studenţii vor beneficia de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun doar dacă au până în 26 de ani şi sunt înmatriculaţi la forma de învăţământ de zi.