Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Noile modificări ale Codului rutier
Anul 2013 aduce participanţilor la traficul rutier noi reglementări ce intră în vigoare începând din data de 19 ianuarie. Încălcarea regulilor de circulaţie pe biciclete este sancţionată de Codul rutier. Noile reguli de circulaţie prevăd că, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. În plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include în categoria contravenţiilor care vor fi sancţionate cu amenzi din clasa a III-a de sancţiuni (de la 6 la 8 puncte-amendă) şi "nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor".
Noile reglementări rutiere stabilesc că prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere este condiţionată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute. Până acum, la reînnoirea unui permis auto expirat nu se impunea efectuarea examinării medicale. Legea precizează clar că eliberarea permiselor de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează fără susţinerea unui nou examen, însă vor trebui respectate anumite condiţii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administraţiei şi internelor, scrie avocatnet. Permis de conducere obligatoriu pentru mopede Potrivit noilor reglementări, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Astfel, s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obţinut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obţinerea lui va fi condiţionată, la fel ca în cazul celorlalte categorii, de susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului. Noile reguli precizează că proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate, condiţiile de obţinere a permisului de conducere urmând să se stabilească prin regulament. Contestarea amenzilor Potrivit unui comunicat al guvernului, conducătorii auto vor putea contesta hotărârea judecătorească prin care sunt soluţionate plângerile depuse împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor rutiere. Asta, în condiţiile în care, până în prezent, o astfel de hotărâre judecătorească era definitivă şi irevocabilă. Noua regulă a fost introdusă de guvern în Codul rutier, prin ordonanţă de urgenţă. RCA mai scump Asigurarea RCA se va scumpi din ianuarie 2013, brokerii de asigurări arătând că acest fapt este determinat, pe de o parte, de proiectul de modificare şi completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse în aplicare prin Ordinul Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor nr. 14/2011, dar şi de sistemul decontării directe pe RCA, care se va aplica în 2013. "Estimăm o creştere a preţului la RCA. Ordinul nr. 14 al CSA va duce la creşterea tarifului RCA. De asemenea, la începutul anului 2013 se doreşte trecerea la un alt sistem de decontare. De exemplu, dacă dumneavoastră sunteţi vinovat de provocarea unui accident, păgubitul îşi va repara maşina pe RCA propriu, nu pe RCA-ul dumneavoastră, iar decontarea se va face între societăţile de asigurare", a declarat, pentru Agerpres, Florin Uşurelu, inspector de asigurări la Fast Brokers. Din 2013 se va introduce din nou taxa de primă înmatriculare.