Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Nord-estul Dobrogei aspiră la statutul de geoparc UNESCO
Autorităţile tulcene fac demersuri pentru ca nord-estul Dobrogei să devină geoparc UNESCO, adică teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori şi realizări sunt recunoscute de organizaţia internaţională prin programul de profil. Potrivit secretarului general al Comisiei naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban, demararea procedurilor pentru obţinerea statutului de geoparc pentru această zonă are la bază unicitatea zonei din punct de vedere geologic.
„Aceşti munţi sunt mai vechi decât munţii Carpaţi, sunt vestigii geologice unice pe această planetă. (...) Urmează elaborarea unui dosar care să întrunească toate acordurile naţionale, iar ulterior va fi depus; credem că va dura ceva ani, pentru a fi listat ca geoparc UNESCO”, a menţionat pentru Agerpres Madlen Şerban. Ea a subliniat că statutul de geoparc nu va aduce restricţii pentru comunităţile aflate pe teritoriul acestuia.
România are în momentul de faţă două geoparcuri, Ţara Haţegului şi Ţinutul Buzăului, ultimul având dosarul în procedură de revalidare. „Revalidare înseamnă că o listare la UNESCO e valabilă doar pentru patru ani, cu obligaţia ca la doi ani să trimiţi un raport dacă mai eşti ce ai declarat atunci când ai fost validat. O dată la patru ani, are loc o vizită a experţilor internaţionali pentru a verifica cele declarate”, a menţionat secretarul general al Comisiei pentru UNESCO.
Potrivit geoparcuri.ro, Geoparcul aspirant Dobrogea chimerică este propus pentru un teritoriu de 2.528 kmp din județul Tulcea, care numără 146.951 de locuitori și 28 de localități. Este o zonă cu patrimoniu natural și cultural unic situată la vest și sud de Rezervația Biosferei Delta Dunării. (C.Z.)