Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Nouă state cer reformarea procesului decizional al UE
Reunite într-un „grup de prieteni”, Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Regatul Ţărilor de Jos au lansat o iniţiativă de reformare a procesului decizional al UE, subiect care divizează de multă vreme blocul comunitar, transmite AFP. Acestea propun ca deciziile în domeniile politicii externe şi afacerilor interne să nu se mai ia cu unanimitatea membrilor, ci cu majoritate calificată. Un exemplu de vot în care a fost nevoie de unanimitate a fost legat de intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Se opun acestei reforme, în special, statele mici care se tem că vocea lor nu va mai conta dacă vor pierde opţiunea de veto. Deciziile în cadrul UE se iau cu majoritate calificată pentru majoritatea domeniilor, cu două excepţii: politică externă şi afaceri interne.
Votul cu majoritate necesită acordul a 15 state din 27, cu condiţia să reprezinte peste 65% din cele 450 de milioane de locuitori europeni, și favorizează Franţa şi Germania, ţările cele mai populate din blocul comunitar. Dacă o majoritate simplă de ţări (14 din 27) se va pronunţa pentru lansarea unui proces de modificare a tratatului UE, se vor putea demara negocierile. Cu toate acestea, unanimitatea este necesară pentru decizia finală, iar anumite state ar putea de asemenea să organizeze un referendum, ceea ce este un obstacol suplimentar.