Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Noua strategie a Pentagonului
China prezintă un risc „fundamental” pentru securitatea SUA în deceniile care vor urma, în timp ce Rusia reprezintă o „ameninţare acută”, estimează Pentagonul în noua sa strategie de apărare, relatează AFP.
„Pericolul cel mai profund şi cel mai grav pentru securitatea naţională a SUA este reprezentat de eforturile coercitive şi din ce în ce mai agresive ale Chinei de a remodela regiunea Indo-Pacific şi sistemul internaţional”, potrivit documentului care stabileşte strategia militară americană pentru anii următori, publicat pentru prima oară împreună cu strategia sa nucleară.
Referitor la armele lor nucleare, SUA consideră că sunt destinate să „descurajeze orice formă de atac strategic”, inclusiv convenţional, se arată în documentul Ministerului american al Apărării privind noua strategie nucleară.
Abordarea este destinată „să complice luarea unei decizii” de către adversar, într-un moment în care Rusia acuză Ucraina că s-ar pregăti să utilizeze o aşa-zisă „bombă murdară”, a explicat în faţa presei un înalt responsabil de la Pentagon. Bomba radiologică sau „bomba murdară” constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei.
Deși China a angajat un „efort ambiţios de expansiune, de modernizare şi de diversificare a forţelor sale nucleare”, prin care urmărește să ajungă la cel puţin 1.000 de ogive până în 2030, Rusia rămâne principalul pericol, având în vedere că dispune deja de 1.550 de ogive nucleare desfăşurate şi alte 2.000 nedesfăşurate.
„În anii 2030, SUA vor fi pentru prima oară în istoria lor confruntate cu două mari puteri nucleare”, adaugă Ministerul Apărării. (C. Z.)