După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
Noutăţi în alegerea preşedintelui
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale va avea loc duminică, 10 noiembrie, potrivit calendarului aprobat de guvern. Pentru cetăţenii români din străinătate, legislaţia electorală a introdus mai multe facilităţi, printre care posibilitatea de a vota prin corespondenţă şi votul pe parcursul a trei zile. Autoritatea Electorală Permanentă caută experţi electorali şi face un apel către cetăţeni să se implice în alegeri. Înscrierea în corpul experţilor se face la adresa de email expert@roaep.ro sau la structurile teritoriale ale AEP.
Românii sunt chemaţi la urne în zilele de 10 noiembrie (primul tur), respectiv 24 noiembrie (al doilea tur de scrutin) pentru a vota viitorul preşedinte al ţării pentru următorii cinci ani. La aceste alegeri prezidenţiale se vor aplica, în premieră, o serie de modificări legislative menite „să faciliteze exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români din străinătate şi să confere procesului electoral mai multă transparenţă şi acurateţe”, după cum a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Astfel, românii din diasporă care doresc să evite aglomeraţia şi cozile de la secţiile de votare, precum şi costurile cu deplasarea, pot opta pentru votul prin corespondenţă, iar pentru acest lucru trebuie să se înregistreze online pe portalul www.votstrainatate.ro până în data de 11 septembrie. Autoritatea Electorală subliniază că există posibilitatea de a vota la o secţie de votare mai aproape de casă, prin înregistrarea online cu această opţiune pe portalul www.votstrainatate.ro. „Dacă s-au înregistrat cu această opţiune cel puţin 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau grup de localităţi, pentru aceştia va fi înfiinţată o secţie de votare”, precizează AEP.
În acelaşi timp, la secţiile din străinătate votul pentru fiecare tur de scrutin se va desfăşura pe durata a trei zile. „Votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00. În fiecare dintre cele trei zile, legea prevede posibilitatea prelungirii votării până la ora 23:59 pentru alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare”, se mai arată în comunicatul AEP, citat de Agerpres.
O altă noutate introdusă la alegerile prezidenţiale din acest an o constituie utilizarea, în toate secţiile de votare din ţară şi din străinătate, a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). De asemenea, pentru prima dată la un scrutin prezidenţial, campania electorală va fi finanţată de la bugetul de stat.
Potrivit calendarului aprobat de guvern în această săptămână, 22 septembrie este termenul pentru depunerea candidaturilor, iar în data de 12 octombrie începe campania electorală.
Autoritatea Electorală Permanentă caută experţi electorali, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, lansând zilele trecute un apel către cetăţenii români să se implice în alegerile prezidenţiale. „Odată intraţi în Corpul experţilor electorali, cetăţenii au şansa de a participa la tragerile la sorţi pentru toate alegerile şi, din poziţia lor de preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau de locţiitori ai acestora, au posibilitatea de a contribui nemijlocit la derularea unor procese electorale corecte şi transparente”, afirmă preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică. Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora vor fi desemnaţi, prin tragere la sorţi, până cel mai târziu la data de 27 octombrie. Persoanele interesate să acceadă în Corpul experţilor electorali pot trimite cereri de admitere, însoţite de copii ale actelor de identitate şi copii ale documentelor care atestă studiile, la adresa de email expert@roaep.ro sau la structurile teritoriale ale AEP. Pentru fiecare zi de activitate în pregătirea alegerilor şi derularea votului, preşedinţii secţiilor de votare şi locţiitorii acestora vor primi o indemnizaţie de 190 de lei/zi (pentru maximum 5 zile în primul tur şi 3 zile în turul al doilea).