Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Nu anticipăm o recesiune în Europa“
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat ieri că se aşteaptă la o creştere economică modestă în Europa şi nu anticipează o nouă rundă de recesiune.
"Nu anticipăm o recesiune în Europa. Ultimele prognoze ale Comisiei Europene arată că va fi creştere, într-adevăr modestă", a arătat preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, aflat în vizită la Parlamentul australian. În trimestrul al doilea al acestui an, Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat o creştere economică de 1,7% în ritm anual, iar pentru întregul an 2011 UE estimează o creştere economică de 1,6% în zona euro. Barroso a adăugat că autorităţile şi oficialii din zona euro fac tot posibilul pentru a calma temerile de ordin economic care afectează Uniunea Monetară, de la combaterea problemelor fundamentale de ordin bugetar la consolidarea guvernanţei zonei euro, înăsprirea reglementărilor din sectorul financiar şi îmbunătăţirea competitivităţii. "Vreau să fie foarte clar. Uniunea Europeană şi moneda euro sunt puternice şi rezistente", a arătat oficialul. Barroso a adăugat că este prea devreme pentru a evalua dacă Grecia îşi va respecta angajamentele asumate faţă de instituţiile financiare internaţionale. Temerile privind potenţiala extindere a crizei datoriilor de stat către Italia şi Spania ţin investitorii în tensiune, alături de posibilitatea întârzierii următoarei tranşe din împrumutul extern către Grecia din cauza posibilei ratări a ţintei de deficit pentru acest an. Trichet: Criza datoriilor a arătat slăbiciunile zonei euro Criza datoriilor din Europa a arătat slăbiciunile zonei euro, dar a creat o voinţă de a păstra cheltuielile sub control, a declarat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, transmit Reuters şi AP. Cele mai mari economii europene au ignorat în trecut reglementările care solicitau ţinerea sub control a nivelului deficitelor şi datoriilor, dar actuala criză a creat un nou consens de a întări şi urma aceste reglementări, a explicat oficialul BCE. Dacă ţările care folosesc moneda euro nu adoptă măsuri corespunzătoare, ar putea ca viitoarele reforme să ducă la o centralizare a lor, a avertizat Trichet. "Cred că la un moment dat poporul Europei va avea o confederaţie. Ne putem imagina un guvern federal", a declarat preşedintele BCE.