Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Nu consumați ciuperci de la vânzătorii ambulanți

Nu consumați ciuperci de la vânzătorii ambulanți

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 05 Octombrie 2023

În plin sezon de cules al ciupercilor şi în special al ghebelor pentru zacuscă, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la riscul ridicat de intoxicaţii. 

În judeţul Buzău, pe marginea şoselelor, în această perioadă, numeroși comercianţi ambulanţi vând ghebe culese din pădure, care pot fi însă periculoase deoarece cele toxice sunt ușor de confundat cu cele comestibile. „Vorbind despre ciupercile din flora spontană, prima recomandare pe care o am este: atenţie, vă puneţi viaţa în pericol”, a declarat pentru Agerpres cercetătorul Ioana Tudor. 

Specialistul a atras atenția și asupra faptului că ciupercile din flora spontană nu trebuie date copiilor sub 5 ani, precum și asupra perisabilității acestora. 

„Ciupercile sunt foarte perisabile şi trebuie gătite repede după ce le-am recoltat. (…) Dacă mergeţi şi faceţi o recoltare ca turist, nu ajungeţi cu ele în bucătărie până nu le vede un localnic care cât de cât le recunoaşte. Se recomandă să aveţi mai multe recipiente când mergeţi la cules, pungi de hârtie, pentru că nu trebuie să le pui grămadă într-un coş şi pe cele bune, şi pe cele toxice, pe care nu le cunoşti, pentru că sporii de la cele toxice cad pe cele bune”, sfătuiește Ioana Tudor, autoare a mai multor cărţi de specialitate.

Atenţionări vin şi din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, care reamintește că intoxicaţiile cu ciuperci au consecințe foarte grave, putând să provoace comă şi deces.

„Având în vedere riscurile pe care le presupune intoxicaţia cu ciuperci, există o singură măsură de a le evita: să fie consumate doar ciupercile care provin din crescătorii specializate şi comercializate în magazine şi de producători autorizaţi”, a transmis DSP Buzău. (C. Z.)