Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Nu consumați ciuperci de la vânzătorii ambulanți
În plin sezon de cules al ciupercilor şi în special al ghebelor pentru zacuscă, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la riscul ridicat de intoxicaţii.
În judeţul Buzău, pe marginea şoselelor, în această perioadă, numeroși comercianţi ambulanţi vând ghebe culese din pădure, care pot fi însă periculoase deoarece cele toxice sunt ușor de confundat cu cele comestibile. „Vorbind despre ciupercile din flora spontană, prima recomandare pe care o am este: atenţie, vă puneţi viaţa în pericol”, a declarat pentru Agerpres cercetătorul Ioana Tudor.
Specialistul a atras atenția și asupra faptului că ciupercile din flora spontană nu trebuie date copiilor sub 5 ani, precum și asupra perisabilității acestora.
„Ciupercile sunt foarte perisabile şi trebuie gătite repede după ce le-am recoltat. (…) Dacă mergeţi şi faceţi o recoltare ca turist, nu ajungeţi cu ele în bucătărie până nu le vede un localnic care cât de cât le recunoaşte. Se recomandă să aveţi mai multe recipiente când mergeţi la cules, pungi de hârtie, pentru că nu trebuie să le pui grămadă într-un coş şi pe cele bune, şi pe cele toxice, pe care nu le cunoşti, pentru că sporii de la cele toxice cad pe cele bune”, sfătuiește Ioana Tudor, autoare a mai multor cărţi de specialitate.
Atenţionări vin şi din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, care reamintește că intoxicaţiile cu ciuperci au consecințe foarte grave, putând să provoace comă şi deces.
„Având în vedere riscurile pe care le presupune intoxicaţia cu ciuperci, există o singură măsură de a le evita: să fie consumate doar ciupercile care provin din crescătorii specializate şi comercializate în magazine şi de producători autorizaţi”, a transmis DSP Buzău. (C. Z.)