Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Nu există banii necesari pentru revendicările bugetarilor
Mai multe sectoare din administrație sunt în pericol de a fi blocate de proteste. Angajații din casele de pensii, agenții de ocupare a forței de muncă, Inspecția Muncii din toată țara au declanșat ieri greva generală, sindicaliștii din sănătate amenință cu oprirea activității, la fel cei din transportul feroviar sau aerian. Sindicatele din educație sunt în discuții pe tema salariilor la Guvern. În acest context, guvernanții spun că pentru finalul acestui an nu sunt bani și trebuie așteptat bugetul pentru 2024.
În timp ce salariații din sistemul de sănătate au ales să-și exprime nemulțumirile organizând zilnic opriri spontane ale lucrului de câteva ore, angajaţii instituţiilor din Ministerul Muncii au intrat ieri în grevă generală pe termen nelimitat și amenință cu blocarea recalculării pensiilor. Ei cer eliminarea inechităţilor salariale şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, potrivit Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii.
„Am încercat prin protestele spontane să atragem atenţia, am organizat o grevă de avertisment care nu a avut efectul scontat, aşa că am decis să trecem la pasul următor, la greva generală cu încetarea activităţii. Ghişeele nu sunt deschise, nu vom lucra deloc cu publicul. (…) Suntem hotărâţi să nu ne oprim. Ne cerem scuze beneficiarilor noştri şi ne pare rău că vor fi afectaţi”, a declarat liderul Sindicatului CJP din cadrul Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii Buzău, Cezar Ioniţă, potrivit Agerpres.
Și sindicatele din educație bat la ușa Guvernului pentru a-i reaminti de promisiunile privind majorarea salariilor de la 1 ianuarie. Vineri, a avut loc o întâlnire între sindicaliști, premierul Marcel Ciolacu şi ministrul educaţiei, Ligia Deca, în urma căreia discuția privind procentul măririi salariale a rămas deschisă.
Potrivit liderului Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, în cazul în care negocierile cu Guvernul eşuează, sindicaliştii vor anunţa formele de protest la care vor recurge, nefiind exclusă nici o variantă. „În momentul de faţă suntem într-o plină negociere, care urmează să stabilească ce anume se întâmplă de la 1 ianuarie. (...) Nu ne întrebaţi pe noi dacă sunt bani, e treaba Guvernului să găsească bani”, a declarat Nistor, după discuțiile de vineri. În privința banilor, mesajul guvernanților este unul tranșant. Până la finalul acestui an nu există resurse financiare care să satisfacă revendicările salariale ale categoriilor de bugetari care protestează în ultimele săptămâni, a declarat, la Timișoara, copreşedintele coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă, citat de Agerpres. „Trebuie să aşteptăm bugetul pentru anul 2024. (...) Cu toţii ne dorim să alocăm cât mai mulţi bani pentru cheltuielile cu salariile şi drepturile de asistenţă socială şi pensii. Dar, totuşi, bugetul are o anumită limită şi nu putem să ne întindem mai mult decât ne este plapuma”, a afirmat la rândul său ministrul finanţelor, Marcel Boloş. (C. Z.)