Preţurile locuinţelor în cele 27 de state ale Uniunii Europene au crescut cu 3,8%, iar chiriile cu 3,2% în trimestrul trei din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, și cu 1,4% şi, respectiv, 0,9%,
Nu există o invazie a străinilor în Marea Britanie
Membrii guvernului britanic alimentează temerile faţă de imigranţii europeni pentru a distrage alegătorii de la problemele reale cu care se confruntă Marea Britanie, este de părere vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding. Oficialul european s-a declarat „îngrijorat de viitorul poporului britanic“, îndemnându-i pe politicienii din regat să prezinte cetăţenilor realitatea.
În ultimele luni, o parte a presei din Marea Britanie a relatat pe pagini întregi „viitorul sumbru pe care britanicii îl vor avea din cauza românilor şi bulgarilor, care nu doar că le vor fura locurile de muncă, ci le vor lua şi ajutoarele sociale“, idei alimentate aproape zilnic de discursurile radicale şi populiste ale unor politicieni la adresa imigranţilor. După ce numeroase voci din Parlamentul European au denunţat aceste declaraţii fără fond, a venit timpul ca şi Comisia Europeană, prin intermediul vicepreşedintelui Viviane Reding, să tragă un semnal de alarmă cu privire la „iminenta invazie a străinilor“ după 1 ianuarie 2014. Oficialul susţine în ediţia electronică a „The Guardian“ că „invazia străinilor este un mit populist răspândit de politicieni în Marea Britanie pentru a distrage atenţia de la problemele reale cu care se confruntă ţara“. Reding susţine că „pur şi simplu nu este adevărat“ că există o „invazie a străinilor“ care fură locurile de muncă ale britanicilor şi profită de ajutoarele sociale şi resursele medicale, acuzând membrii guvernului că alimentează temerile faţă de imigranţii europeni pentru a distrage alegătorii de la problemele reale cu care se confruntă Marea Britanie. „Sunt dezamăgită de liderii politici, pentru că ce este leadershipul dacă doar încerci să câştigi voturi prin manevre şi discursuri populiste? Distrugeţi viitorul poporului vostru de fapt. De aceea sunt îngrijorată“, a continuat Reding. Oficialul european a făcut un apel către toate „forţele raţionale din Marea Britanie pentru a explica cu calm care sunt scenariile (cel optim şi cel mai prost), (...) deoarece majoritatea lucrurilor spuse cetăţenilor Marii Britanii sunt mituri, nu au nimic de-a face cu realitatea“.
Comisia Europeană consideră că sistemul social din Germania contravine regulamentelor europene şi că străinii din alte state comunitare au dreptul la ajutor social chiar dacă nu lucrează sau dacă nu caută un job, scrie Agerpres. Cotidianul „Sueddeutsche Zeitung“ scrie că executivul comunitar susţine că Germania nu are voie să impună restricţii generalizate, intervenind astfel într-un caz aflat pe rolul Curţii Europene de Justiţie (CEJ) din Luxemburg, afirmând că „excluderea imigranţilor din UE de la plata ajutorului social (Hartz IV) nu este conformă cu dreptul european“, cetăţenii comunitari trebuind să beneficieze „de tratament egal în toată Uniunea“.
În Germania se dezbate atât de mult de săptămâni întregi pe marginea aşa-numitei migraţii a sărăciei dinspre România şi Bulgaria, încât s-a ajuns să se treacă prea uşor cu vederea faptul că majoritatea acestor imigranţi sunt foarte bine pregătiţi, şi sunt ingineri, matematicieni sau medici, scrie „Die Zeit“, citat de Agerpres. Astfel, citând cifrele furnizate de Colegiul medicilor germani, aceeaşi publicaţie scrie că în 2012, în Germania, munceau aproximativ 2.700 de medici români. De asemenea, un studiu realizat de Agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă subliniază faptul că anul trecut în această ţară trăiau 368.000 de români şi bulgari, însă şomajul în rândul acestora se situa la 7,4%, sub media generală.