Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Nu există un plan B pentru salvarea planetei“
Premierul britanic Gordon Brown a solicitat, ieri, ţărilor cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon din lume să ajungă la un acord cu prilejul summitului din decembrie de la Copenhaga privind schimbările climatice, pentru a se evita o catastrofă înainte de a fi, „în mod iremediabil, prea târziu“, informează AFP. „Acesta este momentul. Trebuie să acţionăm. Nu există un plan B pentru planetă“, a declarat premierul britanic, cu prilejul reuniunii de la Londra a Forumului Economiilor Majore privind energia şi clima (MEF), care reuneşte cele mai poluante economii din lume. „În fiecare epocă există numai una sau două ocazii în care naţiunile se unesc pentru a încheia acorduri care intră în istorie şi schimbă cursul istoriei“, a subliniat Gordon Brown.
Summitul de la Copenhaga, ce se va desfăşura între 7 şi 18 decembrie, ar urma să ajungă la un nou tratat global privind schimbările climatice, pentru a înlocui Protocolul de la Kyoto, care expiră în 2012. „Nu ne putem permite să eşuăm. Dacă acţionăm acum, dacă acţionăm împreună, dacă acţionăm cu bună-credinţă şi în mod hotărât, un succes la Copenhaga mai este, încă, posibil. Dacă vom eşua, Pământul însuşi va fi în pericol“, avertizează şeful Guvernului de la Londra. O serie de insule din Pacific ar putea fi înghiţite de ape mai rapid decât s-a prevăzut şi liderii acestora trebuie să anticipeze evacuarea populaţiei ameninţate, a avertizat profesorul Patrick Nunn, cercetător la University of the South Pacific (USP) din Fidji, informează AFP. „Nu ştiu câte insule vor mai fi locuite până în 2010“, a declarat profesorul Nunn, care a recomandat ţărilor insulare din regiune să solicite ajutor internaţional în cursul summitului de la Copenhaga. Noile proiecţii ştiinţifice indică faptul că ritmul de creştere a nivelului mării este mai rapid decât previziunile făcute în 2007. „Strămutarea populaţiei este unul dintre cele mai dificile lucruri, deoarece oamenii trebuie convinşi că locul unde se află de secole nu mai este prielnic traiului“, a apreciat Patrick Nunn, care lucrează pe această problemă de 24 de ani.