Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Nu toată lumea din Rusia înţelege ce se petrece”
Mijloacele de informare independente din Rusia, deşi puţine, sunt monitorizate atent de autorităţi de la începutul invaziei în Ucraina. Kremlinul a interzis, prin lege, folosirea cuvântului „război” pentru a caracteriza conflictul din Ucraina, iar ieșirea din cadrul impus oficial aduce pedepse grele cu închisoarea pentru difuzarea de „informaţii mincinoase“ despre armata rusă.
Printre victimele pe care invazia din Ucraina le-a făcut în rândul presei ruse independente se numără postul de radio Eho Moskvî şi canalul de televiziune Dojd care şi-au închis porţile în urmă cu aproape două săptămâni, după blocarea site-urilor lor. Publicaţia „Novaia Gazeta”, al cărei redactor-şef a primit premiul Nobel pentru pace în 2021, nu a fost închisă pentru că a anunțat că va elimina toate articolele despre războiul din Ucraina.
Controlul total asupra informaţiei pe teritoriul național este o necesitate pentru Moscova, mai ales în condițiile în care victoriile militare din Ucraina sunt aproape inexistente, iar armata rusă înregistrează pierderi grele, comentează France Presse.
Puterea de la Kremlin a blocat de asemenea Facebook şi a restrâns accesul la Twitter. Numeroase mass-media străine prestigioase și-au suspendat activitatea în Rusia după adoptarea legii care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea informaţiilor care „discreditează” armata rusă.
Practic, în acest moment, populația din Rusia nu mai are acces decât la emisiuni informative care prezintă punctul de vedere al Kremlinului.
Astfel, principalul buletin de ştiri televizat al ţării „Vremia” (Timpul) al televiziunii publice ruse (Pervîi Kanal) începe în fiecare seară salutând „eroismul şi curajul” soldaţilor ruşi. Nu se face nici o menţiune la milioanele de refugiați ucraineni sau la numărul real al militarilor ucişi, redus la 498, conform unicului bilanţ oficial anunţat în 2 martie, în timp ce Ucraina afirmă că peste 12.000 şi-au pierdut viaţa, iar SUA situează acest număr între 2.000 şi 4.000.
Succesele trupelor ruse, puţin vizibile pe teren, sunt prezentate fără a se intra în detalii. Crainicul critică „agresiunea” ucraineană împotriva Rusiei și respinge protestele Occidentului, pe care le califică drept „isterie”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este ridiculizat, iar comentatorul şi un psihiatru invitat în studio își pun întrebări despre sănătatea sa mintală.
De aceea nu este de mirare că, aparent, rușii sprijină războiul. O anchetă realizată de un institut, considerat pro-Kremlin, a conchis că 71% din populaţie susţine invazia în Ucraina.„Nu toată lumea din Rusia înţelege ce se petrece” în Ucraina, consideră Kadri Liik, cercetătoare la Consiliul European pentru relaţii internaţionale. „Spaţiul de informare în Rusia era deja foarte strict controlat. El a devenit acum încă şi mai sufocat”, spune ea. (C. Z.)