Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Nu vor fi sincope de aprovizionare cu gaze și energie electrică
Autoritățile dau asigurări că în România, în perioada rece care urmează, nu vor fi întreruperi de furnizare a gazelor naturale şi a energiei către populaţie şi consumatorii industriali, dar încurajează cetățenii să economisească resursele energetice. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, temperatura potrivită pe care ar trebui să o avem în casă este de 19-20 de grade Celsius.
Chiar dacă în România procentul de înmagazinare a gazelor ar putea ajunge la 90% la începutul lunii noiembrie și nu vor fi probleme în furnizarea gazelor naturale şi a energiei, consumatorii sunt încurajați să fie „solidari în acest efort care se desfăşoară la nivel european” și să nu irosească energia.
„Mesajul meu este că nu vom avea sincope în furnizarea gazelor naturale şi a energiei către populaţie şi actorii industriali. Ceea ce este important în acest moment este că, pe de o parte, autorităţile, producătorii, împreună cu societatea, consumatorii casnici şi industriali să fim solidari în acest efort care se desfăşoară la nivel european”, a afirmat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, potrivit Agerpres.
El a subliniat că economisirea resurselor energetice sau de altă natură este o responsabilitate a tuturor, iar temperatura potrivită (în casă, n.r.) este în jurul valorii de 19-20 de grade Celsius, în funcție „de câţiva factori”, a mai spus oficialul.
„Categoric ne aşteaptă o iarnă complicată. Nu va fi complicată pentru că ne aşteptăm la temperaturi anormale. Probabil că temperaturile se vor situa în mediile multianuale pe care le-am avut în ultimul deceniu. Probabil că vom avea 10, 15, 20 de zile friguroase, când pe partea de gaze naturale consumul zilnic va sări de 50, 55 de milioane de metri cubi. Pe partea de gaze e puţin probabil să avem complicaţii”, a declarat, la rândul său, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, la o conferință de profil.
El a subliniat că „pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă” şi în continuare avem producţie, însă, în ceea ce priveşte energia electrică, trebuie acoperite „nişte vârfuri”.
„Dacă la gaze vârfurile sunt mai predictibile şi prognozele meteo ne cam arată când vin aceste vârfuri, la energie electrică, situaţia este mai puţin predictibilă şi previzibilă, pentru că vedem istoricul ultimilor 10 ani. La noi, când bate vântul, exportăm, când vântul stă, importăm şi căutăm soluţii să acoperim vârfurile. Va fi o provocare pentru administraţie, pentru minister, pentru noi, pentru companiile implicate în sector - Transelectrica, Transgaz, furnizori, distribuitori -, absolut toţi trebuie să fie pregătiţi cu scenarii, ca să improvizăm în momentul în care dăm de o problemă”, a completat Nagy-Bege. (C. Z.)