Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Număr-record de firme radiate
Numărul firmelor şi PFA-urilor radiate de la Registrul Comerţului a fost, în primele 6 luni din acest an, de 67.807, cu 62,41% mai multe decât anul trecut, ceea ce reprezintă un record şi un semnal de alarmă pentru economia românească. Cea mai ridicată rată de creştere a numărului de firme radiate a fost înregistrată în Teleorman, de 191,47%. Ministrul pentru mediul de afaceri explică această tendință ca fiind un efect al unei legi aprobate acum 2-3 ani în Parlament, care obligă transformarea PFA-urilor sau IMM-urilor cu peste 10 angajaţi în SRL-uri.
Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 20.623 (plus 83,76%), agricultură, silvicultură şi pescuit - 12.167 (plus 135,2%) şi construcţii - 6.458 (plus 83,94%), conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Potrivit unei analize realizate de Sierra Quadrant pe baza statisticilor de la Registrul Comerţului, multe dintre firme sau PFA-uri au fost radiate din oficiu, pentru că nu şi-au redus clasele de activităţi în termenul stabilit de lege, la 5 în cazul Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi respectiv la maxim 10 în cazul Întreprinderilor Individuale. Altele au fost închise pentru că n-au mai rezistat mediului economic plin de provocări, spun analiştii.
„Sunt, în general, microîntreprinderi şi firme mici, fără putere financiară şi care nu reuşesc să facă faţă provocărilor generate de business. Într-o economie în care creditul furnizor este la modă, iar facturile se plătesc, în medie, la 60-90 de zile, pentru o mică firmă, care are şanse extrem de reduse să obţină o linie de finanţare, supravieţuirea ţine de un fir de aţă, de modul în care reuşeşte să îşi asigure cash-flow-ul. Puşi în faţa unor astfel de provocări, mulţi aleg să renunţe la business”, afirmă experţii de la Sierra Quadrant, citați de Agerpres.
Potrivit statisticii, cele mai multe firme radiate în perioada ianuarie - iunie 2019 au fost înregistrate în municipiul Bucureşti - 7.383 de firme (cu 13,72% mai multe faţă de ianuarie - iunie 2018) şi în judeţele Iaşi - 3.861 (plus 128,87%), Maramureş - 2.640 (plus 158,32%) şi Bacău - 2.523 (plus 110,25%).
În primele şase luni din 2019, numărul radierilor a crescut în toate judeţele, majorările cele mai semnificative fiind consemnate în judeţele Teleorman (plus 191,47%), Bistriţa-Năsăud (plus 161,8%) şi Maramureş (plus 158,32%).
„Dacă tendinţa se va menţine şi în semestrul II, nu este exclus ca în 2019 să avem peste 100.000 de firme radiate, fenomen similar cu situaţia din 2010 când, în plină criză, numărul firmelor radiate creştea cu 292% faţă de 2009 şi ajungea la 171.146 de firme şi PFA”, estimează analiştii.
Ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat semnala, în urmă cu circa două săptămâni, că peste 60.000 de firme nu mai sunt înregistrate, ca efect al unei legi aprobate acum 2-3 ani în Parlament, care prevede un anumit număr de angajaţi pentru un PFA, respectiv transformarea unei firme cu peste 10 angajaţi în SRL.
„Sunt peste 60.000 de firme care nu mai sunt înregistrate. De ce s-a întâmplat lucrul acesta? Este efectul unei legi care a fost aprobată acum 2-3 ani în Parlamentul României şi care se referă la PFA. Atunci legiutorul a considerat că un PFA trebuie să aibă un număr de angajaţi, pentru că vorbim de persoană fizică autorizată şi nu este normal să ajungem la un număr de 40-60 de angajaţi pe un PFA. Era un fenomen la data aceea şi atunci au venit cu o iniţiativă legislativă care şi-a făcut efectul doi ani mai târziu. Noi am anunţat şi am încercat să popularizăm această chestiune pentru a nu fi luaţi prin surprindere cei care aveau PFA-uri că acestea vor fi închise. De fapt, ideea este nu de a opri aceste firme, ci de a le transforma în SRL-uri, de a fi aşa cum este în conformitate cu legea, o firmă care are peste 10 angajaţi, adică trece din faza de microîntreprindere în faza de întreprindere mijlocie. Acesta a fost fenomenul”, explica, la începutul lui iulie, la un post de televiziune, ministrul pentru mediul de afaceri, Ştefan-Radu Oprea.