Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Numărul fermierilor tineri a crescut cu 24%
Structura fermelor care beneficiază de subvenţii a înregistrat schimbări substanţiale, în perioada 2016‑2019, în condiţiile în care numărul fermierilor tineri, sub 40 de ani, a crescut cu 24%, iar suprafaţa agricolă exploatată de aceştia cu 28%, a declarat, miercuri, ministrul demis al agriculturii, Petre Daea, citat de Agerpres.
„Numărul de beneficiari ai subvenţiilor a scăzut de la un an la altul, un proces natural şi ca răspuns la politica noastră care îşi are sorgintea în Politica Agricolă Comună, dar a crescut suprafaţa şi a crescut generată de doi factori. Primul a fost acela de a cultiva pământul ţării, iar cel de‑al doilea, interesul fermierilor de se cupla la acest mecanism de susţinere pe unitatea de suprafaţă. Astfel, în perioada 2016‑2019 au fost înregistrate schimbări substanţiale în structura fermelor care beneficiază de subvenţii. A crescut cu 24% numărul fermierilor tineri, sub 40 de ani. E firesc, natural, necesar pentru ţară. Evident, a crescut şi suprafaţa agricolă exploatată de fermieri cu vârste sub 40 de ani şi a crescut într‑un ritm mai pronunţat decât numărul, respectiv cu 28%, dar cum era firesc, natural, obiectiv şi important pentru ţară să scadă şi numărul fermierilor cu vârsta de peste 60 de ani. Aceasta a scăzut cu 17% şi a scăzut cu 10% numărul suprafeţelor agricole pe care le lucrează fermierii care au peste 60 de ani. E un lucru bun, e o dinamică pozitivă, este un răspuns pozitiv la politicile pe care le‑am instalat în România", a precizat Petre Daea în conferinţa de bilanţ.
El susţine că în perioada menţionată a avut loc şi o concentrare a suprafeţelor deţinute de fermierii sub 50 de ani şi o reducere a suprafeţelor lucrate de fermierii de peste 70 de ani, ceea ce arată „un curs pozitiv pe care l‑a luat agricultura Ţării Româneşti".